Proračun u malom predstavljen u središtu Županije

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić predstavio brošuru "Proračun u malom"

339

Sisačko-moslavačka županija uobičajenom i transparentnom praksom objave „Proračuna u malom“ u jednostavnom i prihvatljivom obliku želi obrazložiti prihode i rashode te projekte koji se žele ostvariti. „Proračun u malom“ sastoji se od prikaza proračunskih prihoda i primitaka te plana rashoda i izdataka uz pojašnjenje samog proračuna, zatim ulaganja kroz upravne odjele i njihove programe, projekte i aktivnosti kojima se želi postići ravnomjerni razvoj županije. Dokaz napretku i želji za ravnomjernim razvojem pokazuje i činjenica kako je Sisačko-moslavačka županija nositelj provedbe odnosno sudjelovanja u financiranju niza kapitalnih i tekućih aktivnosti u školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi te drugim područjima iz svoje nadležnosti što i ujedno pokazuje ovogodišnji proračun u malom. Žinić je pojasnio da je nastavljena tradicija dostavljanja brošure u sve dijelove županije: “Ona je tiskana u 25.000 primjeraka i podijeljena na 11 mjesta, od Novske, Kutine i Popovače preko Siska, Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Gline do Dvora, Gvozda i Lekenika. Kompletno stanovništvo svih 19 jedinica lokalne samouprave imat će mogućnost uvida i praćenja Proračuna u malom. Proračun je ove godine za 100.000.000,00 kn u prihodovnoj strani veći nego je to bilo u 2018. godini. Ukupni konsolidirani proračun, sa svim ustanovama kojima je osnivač Županija, je u iznosu od 954.381.063,74 kn.”

VEZANE VIJESTI
Bogata turistička ponuda SMŽ predstavljena u Zagrebu

Ukupni Proračun tako, umanjen za dug prenesen iz prošle godine, iznosi 893.302.081,74 kn. Žinić je poseban naglasak stavio na Regionalni centar kompetencije: “Zašto njega posebno spominjem? Vrijednost ovog projekta je gotovo 85.000.000,00 kn na prostorima Domobranske vojarne u Sisku koji bi trebao obuhvaćati 10 najnovijih praktikuma s najmodernijom tehnologijom. Kao što znate, ovih dana smo na sjednici Županijske skupštine donijeli odluku o osnivanju ustanove Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju. Taj Centar će obuhvaćati i djelomično navedene centre kometencija. Taj program nije od jučer i na neki način privukao je pozornost javnosti, jer Centar nije mjesto koje će obuhvaćati slanje svemirskih raketa, ali je to centar za istraživanje određenih materijala. Zajedno s našim Metalurškim fakultetom, zajedno s našom Tehničkom školom u Sisku imamo razvijene neke programe, a svakako i program solarne tehnologije. Ove godine ćemo 7. i 8. lipnja imati 7. utrku solarnih i električnih automobila gdje ćemo imati i znanstveni skup iz područja svemirskih tehnologija gdje želimo privući znanstvenike u taj budući Centar.”

VEZANE VIJESTI
Projekcija petrinjskog Proračuna reda veličine 420 milijuna kuna

Nakon predstavljanja brošure, Žinić je podsjetio da svi koji žele detaljniji pristup Proračunu, isti mogu pronaći na stranicama Županije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here