PROSVJED RODITELJA NJEGOVATELJA Za državu smo zadnja rupa na svirali!

170

Roditelji njegovatelji i njegovatelji održat će u srijedu, 4. prosinca, ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prosvjed kako bi još jednom pozvali Ministarstvo da napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju njihovog socijalnog statusa.

Priopćenje Udruge Sjena:

– Obzirom da do sada Ministarstvo nije ponudilo niti jedno rješenje na brojne probleme naše populacije, a na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet zajedno sa svojom djecom i osobama s invaliditetom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja koja će našim obiteljima koliko-toliko olakšati živote.

VEZANE VIJESTI
POTRESNA SNIMKA Policija u SAD-u gurnula 75-godišnjaka na tlo, ostavili ga da bespomoćno leži

Naime, situacija je neodrživa i neprihvatljiva zbog činjenice da velika većina njegovatelja živi u socijalnoj izolaciji, na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi. Samim time egzistencijalno su ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom nad kojima u svojstvu njegovatelja svakodnevno cjelodnevno brinemo i skrbimo. Mnogi roditelji su narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja zbog izostanka sustavne podrške.

Roditelji njegovatelji i njegovatelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama trenutno životare sa sramotnim iznosom od svega 2 500 kuna s čime su primorani pokrivati osnovne životne potrebe i specifične potrebe osobe koju njeguju.

Obzirom da je ta naknada socijalna naknada, njegovatelji nisu kreditno sposobni, stoga često nemaju mogućnosti pokriti troškove prilagodbe stambenog prostora za osobu s invaliditetom te nisu u mogućnosti aplicirati na stambene poticaje i stambene kredite kako bi svojoj obitelji osigurali krov nad glavom. Ukratko, cijele naše obitelji stavljene su u kategoriju socijalnih slučajeva samo zato što u obitelji imamo dijete s teškoćama/osobu s invaliditetom.

VEZANE VIJESTI
Uvećanjem cijene strojeva za drvo prevarili leasing za gotovo tri milijuna kuna

Nema nas tko zamijeniti

Ovim putem želimo istaknuti i nemogućnost korištenja bolovanja u slučaju bolesti roditelja njegovatelja i njegovatelja obzirom da nas nema tko zamijeniti, odnosno u takvim situacijama Zakon predviđa smještaj djeteta/osobe s invaliditetom u instituciju. Takvo postupanje je nehumano i protivno Ustavu RH kao i Konvencijama, te zahtjeva žurna rješenja koja će osigurati temeljna prava djeci/osobama s invaliditetom ostanak u obiteljskoj sredini.

Također, želimo osiguravanje mogućnost izbora, prije svega izbor samim osobama s invaliditetom tko će im biti pružatelj njege, a zatim i mogućnost izbora roditelja hoće li biti njegovatelj svome djetetu ili će raditi neki drugi posao.

VEZANE VIJESTI
Siščani ustrajni u borbi protiv opasnog otpada

Nadamo se kako ćete prepoznati važnost pružanja pomoći i podrške našim obiteljima, biti nam podrška i glas koji će doprijeti do kreatora zakona, priopćili su iz Udruge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here