Prosvjednici nastavljaju s prosvjedom, župan šalje inspekciju

348

Predstavnici građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetlišćani” od ponedjeljka prosvjeduju svaki dan od 9 do 12 pred zgradom Županije Sisačko-moslavačke županije zbog skladištenja i obrade medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu.

Višednevni prosvjed pod nazivom “Čekamo odgovore!” organizirali su nakon dva prethodna prosvjeda jer od županijskih i gradskih vlasti po pitanjima vezanim uz izdavanje trajne dozvole za obradu neopasnog i opasnog medicinskog infektivnog otpada tvrtki Remondis Medison još nisu dobili odgovore. Snažno se protive trajnom ostanku te tvrtke u gradu Sisku, i to na lokaciji nadomak centra grada. Od županijskih i gradskih vlasti očekuju da poduzmu sve što je moguće kako bi se opasni otpad, bilo kemijski, bilo medicinski, uklonio iz grada.

Tvrtke namjeravaju u prigradskome naselju Novom Pračnu skladištiti i obrađivati 30.000 tona opasnog i 10.000 tona neopasnog otpada na godinu.

Iz inicijative poručuju da postoji sumnja među građanima da će se, unatoč ne izdavanju građevinske dozvole Rijekatanku na lokaciji u Novom Pračnu, toj tvrtci biti ponuđena alternativna lokacija na području grada Siska.

I naša ekipa posjetila je prosvjednike te razgovarala o njihovim zahtjevima, te sa županom sisačko-moslavačke Ivom Žinićem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here