Prvi u Hrvatskoj – studenti VEF-a organiziraju Upoznavanje pasmina pasa!

749

Zaljubljenici u pse napokon će doći na svoje. Udruga studenata zagrebačkog Veterinarskog fakulteta organizira edukativnu manifestaciju “Meet the breeds” koja za cilj ima približiti osobine pasmina, otkrio je Josip Miljković:

“Na ideju smo došli kolegica Iva i ja koji oboje radimo s psima dugi niz godina. Htjeli smo napraviti nekakav događaj vezano uz pse na našem fakultetu, a “Upoznajmo pasmine pasa” postoji već u nekim zemljama pa smo ga mi odlučili napraviti na naš nekakav poseban način koji je u vidu druženja pasminskih klubova i svih organizacija koje rade s psima.

Obzirom da smo oboje studenti želimo to učiniti s edukacijskim dijelom s kojim želimo podići svijest držanja pasa, njihove prošlosti, čemu su prije služili i uloge u današnjem društvu. Prvenstveno naglašavamo da ovo nije izložba pasa, nego nekakvo druženje na kojem ćemo predstaviti 15 pasminskih klubova, policiju i vatrogasce sa svojim psima, psi vodiče slijepih, plesove sa psima i nosework (natjecanje u pronalaženju mirisa njuhom).“

Hrvatska je bogata autohtonim pasminama. Neke, poput Dalmatinskog psa, vjerujemo znate zbog crnih točkica na bijelom tijelu ili zahvaljujuci filmu 101 Dalmatiner. Koje još pasmine krije naša zemlja i što je za njih specificno, rekla nam je Iva Raič:

VEZANE VIJESTI
Sisačka oporba upozorava na "stihijske i naprasne odluke" gradonačelnice

“Imamo ih točno 7, zadnji od njih je priznat mali međimurski pas – međi, zatim imamo tornjake koji su pastirski psi, a uloga im je čuvanje stada i dalmatinske pse koji će i prisustvovati skupa s tornjacima ovoj manifestaciji. Dalmatinci su naši najpoznatiji psi.

Imamo još skupine goniča koje služe za lov velike ili male divljači, te hrvatski ovčari koji imaju pravu ulogu ovčara tj okupljanja ovaca. Hrvatski ovčari su također vrlo sposobni učenju novih stvari tako da su u svijetu poznati više kao izvrsni psi za agility”.

Pasmine ćete moći upoznati i kroz pokazne vježbe službenih osoba koje se na pse oslanjaju u zahtjevnim situacijama. Po kojim kriterijima biraju pse za važnu životnu funkciju, odgovorio je instruktor pasa vodiča Damir Vučić u Hrvatskom udruženju za školovanje pasa i mobilitet:

VEZANE VIJESTI
Održana četvrta Gradska revija pasa u Popovači

“Naš stručni tim pse testira u štenećoj dobi kod hrvatskih uzgajivača koji imaju sve certifikate za svoje pse, kako za zdravlje tako i porijeklo. 90 posto pasa su labrador retriveri, golden retriveri su u nešto manjem postotku. Iz hrvatske uzgojne baze koja godišnje broji oko 400-tinjak štenaca, mi svake godine biramo određenu kvotu pasa koja nam je potrebna da je školujemo. Jako su važni testovi, ako se dobro napravi test, jedino što kasnije može ugroziti mogućnost psa da postane pas pomagač ili terapijski pas je njegovo zdravstveno stanje”.

Svoje pse predstavit će i uzgajivači Hrvatskog kinoloskog saveza te će spremno odgovarati na sva pitanja. Tajnik HKS-a Bojan Mataković kazao je i što misli o ovoj manifestaciji:

VEZANE VIJESTI
Održana četvrta Gradska revija pasa u Popovači

“Održavanje akcije Meet the breeds smatramo odličnom jer je upravo težnja i našeg saveza da se svi zaljubljenici pse upoznaju s raznolikošću postojećih pasmina. Ovo je prilika da na jednom mjestu dobiju informacije iz prve ruke od uzgajivača Hrvatskog kinološkog saveza kao i da vide dio pasmina na istom mjestu”.

Najmlađi posjetitelji moći će sudjelovati u raznim radionicama, a neće ni nedostajati hrane i pića. Upoznajte čovjekovog najboljeg prijatelja na kolonadama Veterinarskog fakulteta u subotu od 10 do 14 sati.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here