Prvi u nizu posvjeda radnika sisačke Rafinerije: “Nastavljamo oštrije!”

200-tinjak radnika na jedan sat blokiralo prometnice kojima se autocisternama otprema gorivo iz rafinerije

1965

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak započeo je 16. siječnja niz prosvjednih akcija protiv zatvaranja sisačke rafinerije. 200-tinjak radnika, onih  koji nisu morali biti na svojim radnim mjestima, s transparentima, zviždaljkama i sirenama te državnim zastavama i zastavama braniteljskih udruga okupilo se na rafinerijskom parkiralištu i krenulo u prosvjednu šetnju do obližnjeg raskrižja, gdje su na jedan sat blokirali prometnice kojima se autocisternama otprema gorivo iz rafinerije. Priključili su im se i predstavnici braniteljskih udruga iz Rijeke, Zagreba, Solina, Ivanić Grada i drugih mjesta. Koordinator Stožera Predrag Sekulić rekao je kako je ovo prvi u nizu prosvjeda radnika rafinerije.

„Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak ovime želi izazvati pozornost javnosti, ali isto tako i konačnu objavu Vlade da nas prime, da nas saslušaju, da pogledaju sve one dokumente koje mi želimo pružiti i njima dokazati da je ustvari izvršena manipulacija brojkama i da Rafinerija Sisak može raditi, da posluje pozitivno i da je netko s namjerom želi zatvoriti“, rekao je Sekulić.

VEZANE VIJESTI
NUKLEARNI OTPAD Građani na ulicama Dvora, alternativne lokacije nema!

Dodao je kako Služba ljudskih resursa svakodnevno radi pritisak na radnike, poglavito starije, da prihvate otkaz ili odu u mirovinu, jer je poslodavcu cilj „otupiti oštricu koja je vidljiva i na ovom prosvjedu“. Ustvrdio je kako su „prošle“ tri Vlade, sa svakom su razgovarali, osim s ovom. Stoga je njihov jedini zahtjev da ih prime kako bi im prezentirali podatke koji govore suprotno podacima INA-e i MOL-a. Za MOL je Sekulić ustvrdio kako ima samo jedan cilj, gašenje ove rafinerije i neprijateljsko preuzimanje INA-e.

 

„Bojimo se da nema nekakvih poruka iz Vlade. Radi se o jednom velikom lutanju. Mi ovdje stojimo s podacima i želimo ih pokazati nekome. S druge strane imamo Vladu koja samo tvrdi da će se ovdje nešto napraviti. Tvrdili su i prije dvije godine da će se otkupiti INA pa smo danas smo još uvijek na istoj poziciji. Obećanja nisu više ono čemu radnici mogu vjerovati. Mi ćemo nastaviti s akcijama periodično. Ovo je prva u nizu.  Ubuduće ćemo ići na frekventnija mjesta i akcije će, sasvim sigurno, biti i oštrije“, najavio je Sekulić.

VEZANE VIJESTI
MAKLJAŽA NA ULICAMA BEOGRADA "Ćale ovo je za tebe!"

Među brojnim transparentima isticao se i onaj s natpisom “91 = 19 za nas je isto”.

„Zar je ta ’91. bila tako daleko? Mi smo ovdje napisali, nama je ’91. jednaka kao i ova ’19. Nema razloga za ovo. Mi smo stvarno ustrajni, čvrsto stojimo. Ovdje su skoro svi branitelji, nosimo hrvatske zastave i zastave braniteljskih udruga. Ne želimo se dijeliti ni po kojoj osnovi, niti sindikalnoj, privatnoj, stranačkoj, bilo kojoj drugoj. U narednim akcijama ćemo svakako pozivati i širiti krug nezadovoljnika“, poručio je Sekulić.

Radnici se uporno pitaju zašto se sve ovo događa sa sisačkom rafinerijom. Jedan od njih je i Krešimir Periček.

VEZANE VIJESTI
Veliki proizvođač dječjih igračaka donira 4 milijuna dolara za borbu protiv rasizma

„Ova je rafinerija radila i u ratu, pod granatama, bila je puna i snabdijevala je čitavu Hrvatsku derivatima. I sad ćemo to ugasiti, jedino dobro što imamo? Nije mi to uopće jasno. A ovaj je prosvjed poruka politici, premijeru, ministrima i predsjednici. Trebamo li mi imati ovdje našu rafinerijsku proizvodnju, naše domaće nafte ili ćemo uvoziti? Nije mi to jasno. Znači mi ćemo postati zemlja koja uvozi benzin, a snabdijevali smo benzinom BiH, Srbiju, Mađarsku i Bugarsku, sve okolne zemlje, a sada ćemo mi biti ti koji ćemo odande uvoziti gorivo. Zašto?“, zapitao se Periček.

Dodajmo kako se prosvjed održao pod nadzorom policije kojoj je Sekulić zahvalio na razumijevanju. Na kraju je poručio kako da bi ovdje trebala biti kompletna politika, ne samo grada, nego županije i države te pozvao saborske zastupnike da se jasno izjasne o situaciji vezanoj uz sisačku rafineriju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here