Prvi zadatak u novoj ministarskoj fotelji Paviću zadao Dumbović

7971

Saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović na saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije za vrijeme predstavljanja novih ministara pojedinim saborskim odborima predstavio je stanje u Petrinji bivšem ministru rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, trenutnom ministru za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Kazao je da danas Petrinja ima u provedbi 800 milijuna kuna projekata, od komunalne, gospodarske, socijalne i poduzetničke infrastrukture. Uz dodatnih 200 milijuna kuna projekata, Grad Petrinja će imati sveukupno milijardu kuna projekata iz EU fondova, od čega je ističe, sada već 500 milijuna kuna provedenih projekata, a već na tih 500 milijuna kuna Petrinja ima korekcije koje su pet ili 10 posto.

“I kada pogledamo što je korekcija za lokalnu samoupravu na milijardu kuna, pet posto je 50 milijuna kuna, a kada pogledamo sve projekte koji su na jedan neozbiljan način od mnogih projektanata napravljeni da imaju više dana rada, neprihvatljivih radova, pa neka se pojavi i korekcija od 10 posto, to je 100 milijuna kuna. Kada pogledamo ovih 20 posto za koliko se mi možemo od svog vlastitog proračuna zadužiti, i znamo da nam to ne ide u obzir gledajući za EU fondove da nećemo gubiti ovih 20 posto, međutim kod svake situacije kada tu penalizaciju plaćate 10 posto mi moramo imati vlastita sredstva za naša komunalna poduzeća. To je tehničko pitanje za kojeg mislim da mnogi političari koji su u Saboru, neću reći da ne razumiju, jednostavno nisu bili u situaciji da znaju što znači provoditi projekte”.

Dumbović je tražio od novog ministra da artikulira njihove probleme jer će jedinice lokalne samouprave biti dovedene u situaciju da više neće imati vlastitih kapaciteta za projekte.

“Ta nacionalna komponenta je izuzetno važna da nam pomogne i da kroz tu nacionalnu komponentu osjetimo naš proračun. Naš izvorni proračun je 70 milijuna kuna i on je sam sebi svrha, a godišnji proračun je 450 milijuna kuna, što znači da moramo biti spremni za sve ovo. Bojim se da ćemo tu malo zapeti, ali situacije moramo redovno servisirati. Da li ćemo uspjeti biti fleksibilniji prema HBOR-u, bankama koje će imati revolving priču koja će nas pratiti, to ćemo morati jače porazgovarati i napraviti dobru pripremu”. 

O čemu je još govorio petrinjski gradonačelnik na saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije pogledajte u videu.

1 COMMENT

  1. Lijepo govori gospodin Dumbović ali ne spominje zašto dolazi do penalizacije PROJEKATA, zbog nesposobnosti provođenja u pripremi, provedbi i nadzoru PROJEKATA, priprema i organizacija radova je loša otvorilo se sto gradilišta a niti jedno nije završeno, radovi iskopa odvoza i dovoza na gradilištima se provode i po nekoliko puta na istoj dionici kao i popravci, nadzor na isto ne reagira i normalno je da dolazi do penalizacije jer nisu u fondovima nepismeni da ne vide šta se sve želi naplatiti a moglo se uraditi i prvi puta a ne pet puta iskop, odvoz, dovoz i završni radovi koji su rijetki, nekvalitetni i već sada su rađeni popravi na njima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here