Prvo povijesno punjenje u boce zajedničkog škrleta

Predstavljena kupaža dobivena od odabranog grožđa sedam moslavačkih vinara koji proizvode škrlet pod zajedničkom etiketom u limitiranom izdanju od pet tisuća boca

713

U Popovači, u sjedištu Proizvođačke organizacije Škrlet obilježeno je prvo punjenje u boce zajedničkog škrleta. Naime, sedam najvećih moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić okupljenih u Proizvođačku organizaciju Škrlet premijerno su predstavili zajednički projekt od autohtone sorte grožđa škrlet, kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara koji proizvode škrlet pod zajedničkom etiketom u limitiranom izdanju od pet tisuća boca. Predsjednik Proizvođačke organizacije Škrlet Tomislav Trdenić naglasio je kako je ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.

„Proizvođačka organizacije je registrirana pri Ministarstvu poljoprivrede, prva vinska organizacija i za sad je jedina takva u Hrvatskoj. To je neki novi model zadruga. Omogućuje nam da možemo zajedno izaći na tržište, smanjuje nam troškove reklamiranja, ulaznih troškova, boca, čepova i olakšava nam prodaju. Kupce koji konzumiraju naše vino učimo određenom standardu jer je taj naš škrlet u svakoj boci isti. Posebno je zanimljiv logo na etiketama koji predstavlja ovneka. Naime, logo predstavlja grozd škrleta, odnosno jedan veliki grozd u sredini i dva mala, po jedan sa svake strane koje zbog toga što podsjećaju na ovna nazivaju još i žuti ovnek“.

VEZANE VIJESTI
Klara Prpić i Karlo Ciban najuspješniji sportaši SMŽ u 2019.

Imamo li dovoljno škrleta ili i dalje treba poticati njegovu sadnju i povećanje proizvodnje pojasnio je poznati moslavački vinar Marko Miklaužić, koji je odnedavno i predsjednik novoosnovane Udruge vinara Bregovita Hrvatska. Riječ je o udruzi koja okuplja vinare s područja osam županija smještenih u središnji i sjeverozapadni dio Hrvatske.

„Naravno da nemamo dovoljno škrleta. Na tržištu postoje neki tržni viškovi velikih svjetskih sorti kao što su chardonnay, pinot, rizling ili graševina. Tu postoji hiperprodukcija. Uvijek govorim da je vino moda, iz mode ispadaju stare sorte i dolaze nove. Mi imamo sreću da kao država imamo 50-tak autohtonih vinskih sorti od kojih je 10-tak vrlo komercijalnih i na tome se zasniva budućnost vinskog turizma i vinske produkcije u Hrvatskoj. Niti jedan strani gost, na kojeg mi kao turistička zemlja računamo, neće doći u piti chardonnay u Popovaču niti ga zanima kakav je rizling u Slavonskoj Požega. Samo protektiranjem, pomaganjem i širenjem kulture pijenja autohtonih sorti možemo imati napredak u vinskom biznis“.

VEZANE VIJESTI
Potpora Andreju Plenkoviću uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u

Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija već duži niz godina rade na brendiranju škrleta, a da je škrlet ponos čitave Moslavine potvrdio je ovom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

„U ovom času, kada smo već došli do proizvoda koji već ima svoju prepoznatljivost na Vinskoj karti, želja nam je riješiti i onaj drugi problem, a to je prije svega plasman. Škrlet je već prepoznat kao kvalitetno i dobro vino,koje ima svoje mjesto na vinskom tržištu, a sada nam je bitna količina. Vinari su došli do problema da nastupi izvan Hrvatske traže određene količine, a da bi zadovoljili te potrebe, potrebna su udruženja poput ovoga. Ova će količina zajedničkog škrleta pružiti zajamčenu kvalitetu te će konkurirati mnogo poznatijim sortama kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica“.

Da je škrlet naš ponos i naša tradicija, a ovaj čin punjenja u boce zajedničkog škrleta povijesni dan ustvrdio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je simbolično napunio jednu od boca.

VEZANE VIJESTI
Sjećanje na Đuru Brodarca, prvog župana Sisačko-moslavačke županije

„To je dokaz da kroz zajedništvo možemo napraviti još više, jedan veći iskorak. Sisačko-moslavačka županija već 18 godina radi na promociji škrleta, na klonskoj selekciji, a danas pomalo ubiremo prve rezultate. Ovo je rezultat jedne suradnje. Vjerujem da je pred nama svijetla budućnost o da će škrlet zauzeti ono mjesto koje mu i pripada. Škrlet je autohtona sorta, na razini vrhunskih vina. Mi smo s proizvođačima škrleta i ove godine bili na sajmu vina „ProWein“ u Düsseldorfu gdje su ga mnogi kušali i svrstali u rang najboljih svjetskih vina. Zahvaljujem svim proizvođačima i poručujem im da ustraju, a Županija će im pritom uvijek biti partner“.

Zajednički škrlet će se moći kušati ove subote, 30. studenoga na manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ koja će se održati na glavnom gradskom trgu u Popovači s početkom u 18 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here