JU Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s TZ općine Pisarovina i udrugom „Tri rijeke“ obilježila je Dan roda manifestacijom „Put bijele rode“ 2. i 3. rujna 2017. godine u selu s najviše roda na području Zagrebačke županije, Donjoj Kupčini, općina Pisarovina. Manifestacija se održala u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina, jednom od najvećih hrvatskih muzeja na otvorenom koji čuva bogatu povijest Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. Cilj manifestacije je zaštita i očuvanja bijele rode, edukacija i promicanje zaštite prirode i prirodnih vrijednosti Zagrebačke županije.

Mještanima Donje Kupčine na čijim se obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze gnijezda rode dodijeljene su zahvalnice kako bi im se zahvalilo što na svojim krovovima čuvaju rodina gnijezda jer na taj način sudjeluju u očuvanju biološke baštine svog kraja. „Vi ste ponos Zagrebačke županije“ istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije te dodala „Rode nam se svake godine vraćaju s juga Afrike i to je dokaz da živimo u zdravom okolišu.”

U sklopu manifestacije predstavljena je „Antologije natječaja za haiku na temu bijela roda“ i dodijeljena priznanja najuspješnijim autorima. Međunarodni natječaj na temu „bijela roda“ bio je raspisan u više kategorije na hrvatskom i engleskom jeziku, za djecu i odrasle. Ukupno je pristiglo 776 radova iz 38 zemalja, a najmlađi nagrađeni autori su imali samo 7 godina. Prilikom dodjele priznanja pobjednicima zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je: „Bijela roda je simbol prirode i ruralnih područja i, prije svega, utječe na nas kako bismo očuvali prirodu i brinuli o njoj“.

 

Manifestacija je imala i svoj humanitarni karakter. U subotu su mnogobrojni mještani unatoč lošem vremenu sudjelovali u humanitarnoj biciklijadi kako bi pomogli u liječenju svom sumještaninu.

U sklopu bogatog programa posjetitelji su uživali u izloži fotografija roda, edukativnom predavanju o rodama, razgledu zavičajnom muzeja, ali i različitim domaćim proizvodima koji su nekad pripremali i jeli naši stari. Manifestacija Put bijele rode završila je etno-koncertom na kojemu su nastupali KUD Magdalena iz Donje Kupčine, Ansambl „Lipe“ iz Siska, Zbor umirovljenika općine Pisarovina i Folklorna skupina „Jeteliček“ Češke besede Zagreb.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here