Putovima bana Jelačića u POU Hrvatski dom Petrinja

U Petrinjskim legendama i pričama, priča o banu Josipu Jelačiću

289

Glazbeno-scensko uprizorenje priče Putevima bana Jelačića, bit će održano u Petrinji u subotu, 18. svibnja.
U Petrinjskim legendama i pričama slavne petrinjske povijesti možete uživati na jedinstvenoj kulturno turističkoj manifestaciji u Petrinji.

Premda je u Petrinji boravio još kao sedmogodišnji dječak, živeći s roditeljima u obiteljskoj kući u Dugoj ulici, i obilazeći grob svoje bake Barbare koja je sahranjena na petrinjskom groblju sv. Benedikta 1766. godine, Josip Jelačić na prostore južno od Save stiže 1841. godine kada postaje potpukovnik u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, da bi godinu dana kasnije postao pukovnikom i zapovjednikom Prve banske pukovnije.

U sedam svojih najplodnijih vojnih godina suživio se sa stanovništvom Banovine sudjelujući ne samo u vojnim pohodima protiv Turaka nego i u gradnji infrastukturnih, odgojno-obrazovnih i drugih objekata te kao stalni posjetitelj kulturno umjetničkih programa petrinjske Čitaonice i kućni prijatelj brojnih uglednika i intelektualaca kako iz vojne tako i iz crkvene i građanske sfere. Hrvatskim banom je službeno postao 08. travnja 1848. godine kada je bansku prisegu položio pred kraljem Ferdinandom V.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Mladić pokušao iznuditi novac

Kao ban izvojevao je pobjedu nad Mađarima i hrvatsku slobodu uz veliku potporu svojih prijatelja i vojnika s Banovine. Umro je 20. svibnja 1859. u Zagrebu i kao prva mitska osoba hrvatskog naroda nakon revolucionarne 1848. postao je snažna inspiracija u borbi za ujedinjenje i osamostaljenje Hrvatske, ali i simbol otpora svakom presizanju nad narodnim bićem Hrvata. Otud i čuveni  usklik „Ustani bane, Hrvatska te zove!“ prvi put zabilježen 1867. godine.

Glazbeno-scenskim programom, uprizorit će se život bana Josipa Jelačića u vrijeme njegovog položaja pukovnika i zapovjednika Prve banske pukovnije u Glini od 1841. do 1848. godine kada je često boravio i u Petrinji gdje je posjećivao zgradu Generalije, tadašnje sjedište vrhovnog vojnog zapovjedništva Banske brigade i gdje je bilo sjedište II. Banske pukovnije. Program je rađen na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

VEZANE VIJESTI
APIOS otvorio benzinski servis u Petrinji

Program:

18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama
21 sat / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

Petrinjske legende i priče pod nazivom Putovima bana Jelačića bit će održane u POU Hrvatski dom Petrinja.

Fotografije starih razglednica: arhiv Turističke zajednice Grada Petrinje
Info: Turistička zajednica Grada Petrinje
www.petrinjaturizam.hr

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here