Radikalni islamisti čekićima na iračku povijest

77

Ultraradikalni islamisti na sjeveru Iraka uništili su vrijednu zbirku kipova iz drevne asirske ere, a arheolozi kažu kako su time nanijeli nepopravljivu štetu dijelu zajedničke povijesti čovječanstva.

Na videu koji su pripadnici Islamske države objavili u četvrtak prikazani su muškarci koji na umjetnine, neke od njih identificirane kao starine iz 7. stoljeća prije Krista, nasrću čekićem i bušilicom jer su to, kažu, simboli idolopoklonstva.

“Prorok nam je zapovjedio da se riješimo kipova i starina, a i njegovi su drugovi to činili kad su poslije njega osvajali zemlje”, kaže na toj snimci neidentificirani muškarac.

VEZANE VIJESTI
SISAK: Potpisan dodatak Ugovoru o sufinanciranju autobusnog linijskog cestovnog prijevoza putnika

Za Reuters je jedan bivši muzealac rekao kako se čini da su uništeni predmeti izneseni iz muzeja starina u Mosulu, jer je taj grad na sjeveru Iraka u lipnju pao u ruke islamistima.

Gerilci na snimci ruše kamene kipove s postolja i razmrskaju ih, a jedan električnom bušilicom kreće na velikoga krilatog bika. To se zbiva u velikom izložbenom prostoru prekrivenom uništenim kipovima, a u pozadini se čuju muslimanske pjesme.

Lamia al-Gailani, iračka arheologinja i suradnica londonskog Arheološkog instituta kaže da su islamisti napravili nepojmljivu štetu. “Nije to samo iračko nasljeđe: to je nasljeđe cijeloga svijeta”, rekla je.

VEZANE VIJESTI
Ne čekajte više, zatražite financijsku pomoć zbog šteta u poljoprivredi od poplava

“Ti su predmeti neprocjenjivi, jedinstveni. Nevjerojatno. Ne želim više biti Iračanka”, rekla je i usporedila ovaj napad na arheološke artefate s talibanskim dizanjem u zrak Bamijanskih Buda 2001.

Uz asirske kipove krilatih bikova iz mezopotamskih gradova Ninive i Nimruda, Gailani kaže da su islamisti možda uništili i kipove iz Hatre, dvije tisuće godina staroga sjevernoiračkoga partskog grada.

I Eleanor Robson, profesorica stare povijesti Bliskoga istoka na londonskome sveučilištu objavila je na Twitteru kako su uništeni kipovi iz Hatre i Ninive, ali je dodala i da su neki predmeti sa snimke zapravo suvremene replike.

VEZANE VIJESTI
Hrvati kreću na zimovanje: Gužve na graničnim prijelazima!

Izvor/Foto: hina

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here