Samopregled dojke – najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke

Kako bi upozorili na potrebu redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti, u Petrinjskoj je kući zdravlja održana radionica o samopregledu dojki

674

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke koji se različitim aktivnostima obilježava diljem Hrvatske pa je tako obilježen i u Petrinji. Naime, kako bi upozorili na potrebu redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti, u Petrinjskoj je kući zdravlja 29. listopada održana radionica o samopregledu dojki.

Dr. Marina Kovač, koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji podsjetila je kako tijekom godine provode različite aktivnosti usmjerene na prevenciju raka dojke poput mamografskih pregleda i edukativnih radionica, no uz sve dijagnostičke metode, samopregled dojke i dalje ostaje najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke.

„Htjeli smo žene upozoriti na to gdje one mogu i koliko mogu same utjecati na to da prepoznaju neke promjene na svom tijelu. Tako smo u okviru redovitih aktivnosti utorkom, uz mjerenje tlaka i šećera u krvi, imali jednu radionicu za sve gospođe koje dođu da ih naučimo kako se mogu same pregledati, kako napraviti taj famozni samopregled dojke jer je on posebno važan u prevenciji raka dojke. Naravno da žena, ako nešto nađe, neku promjenu, neće znati kakva je, ali će se vit će se javiti svom liječniku da bi se napravila obrada. To je ono što je važno. Mi danas modernim načinom liječenja koji je prisutan možemo odlično liječiti ovu bolest . Podaci su da je do 98% karcinoma dojke izlječivo, ako se otkrije na vrijeme. Zato je važna preventiva jer je preventiva početna točka, posebno samopregled. Mnoge žene razmišljaju „Radim li ja to dobro ili ne?“. Mi smo ih danas ovdje poučili kako se to radi, podijelili im edukativne materijale i praktično pokazali kako obaviti samopregled. Mislim da to ima veliku važnost upravo u prevenciji“.

VEZANE VIJESTI
SJAJAN ODAZIV MAJSTORICA I MAJSTORA PITA ZA SUBOTNJU 1.PETRINJSKU (I HRVATSKU) PITIJADU

Radionicu je, sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, posjetio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je i ovaj put naglasio veliku važnost Petrinjske kuće zdravlja.

„Ona ima samo jedan smisao svoje zdravstvene priče, a to je preventiva i samo preventiva! Petrinjska kuća zdravlja je tu kako bismo se svi mi još više usredotočili na svoje zdravlje. Bolest je sveprisutna i zato je važno ne zanemarivati svoje zdravlje. Čitav ovaj mjesec je u znaku borbe protiv raka dojke. Želimo još više senzibilizirati javnost i pozvati sve žene na ovakve radionice, da nauče kako se mogu same pregledati. Rak dojke je najčešći kod žena, no ne zaobilazi niti muškarce te stoga pozivam i njih da se nauče pregledavati te da prekontroliraju i taj segment“.

VEZANE VIJESTI
Prosvjednici u Sisku poručili: NE opasnom otpadu u gradu Sisku i SMŽ

U Hrvatskoj svake godine od karcinoma dojke oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000 izgubi bitku s ovom bolesti. Nažalost, ovi podaci stavljaju nas u sam vrh europskih zemalja po učestalosti, ali i smrtnosti od karcinoma dojke. Redovitim samopregledom žena može na vrijeme uočiti i najmanju promjenu na dojci, a tako i spasiti svoj život. Stoga je dr. Kovač pojasnila i kako obaviti samopregled dojke, a više o tome saznajte na našem portalu!

SAVJETI KAKO OBAVITI SAMOPREGLED:

Samopregled treba provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme, tri do pet dana nakon završetka menstrualnog ciklusa.

1. Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svjetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promjene oblika, je li što natečeno, ima li boranja kože nalik na celulit, odnosno nije li se uvukla jedna od bradavica. Manja razlika u veličini između dojki je prirodna. Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu te u međuvremenu nastavite pregled prema prijašnjim kriterijima.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Dumbović organizirao prijem hrvača HK "Petrinja"

2. Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, prvo pregledajte dojku vodoravnim, pa okomitim klizećim kretnjama. Obratite pozornost na otvrdnuća i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite uokolo bradavice unutar areole te ih lagano prignječite, pazeći pritom na eventualno izlučivanje kiselog ili krvavog iscjetka. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pritom spustiti u viseći položaj.

Nastavite samopregled ležeći na krevetu.

3. I u ležećem položaju morate pregledati rukama dojke i okolinu. Pregled počnite na lijevoj dojci. Laganim pokretima pritom pritišćite i gladite kožu naizmjence, prođite dojku pomoću unutarnje površine (ne vršcima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši izvana i odozdo, pritom se sve više približavajte bradavici. Pregled obavite tako da vam lijeva ruka leži pored trupa i tako da vam je ruka ispod glave. Desnu dojku pregledajte na isti način.

4. Opipajte jamu iznad ključne kosti na obje strane. Ruku na strani koja se pregledava smjestite pored trupa.

5. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke pazeći pritom na čvorove.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here