Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotane u list ukiseljena kupusa.
Idealna je okrijepa nakon zasitne i teške blagdanske hrane, a bogata je vitaminima koji jačaju imunitet organizma.

Sastojci potrebni za pripremu sarme:

  •  2 glavice kiselog kupusa
  •  1 kg mljevenog mesa
  •  300 g riže
  •  150 g suhog mesa
  •  2 mrkve
  •  1 mala glavica crvenog luka
  •   Vegeta
  •   biber
  •   sol
  •   ZAPRŠKA:
  •  50 ml ulja
  •  1 jušna žlica brašna
  •  1 čajna žlica sosa od rajčice
  •  1 čajna žlica aleve paprike
  •   ILI:
  •  25 ml vode
  •  1 jušna žlica brašna
  •  2 čajne žlice aleve paprike
 Priprema:
      Vrijeme pripreme: cca 180 min                                                                                                                                                                                                                               1.Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.2. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani). Dosipajte jedan decilitra tople vode u ovu smjesu, jer tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.

3.Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljenog lonca.

4.Na svaki list kupusa staviti jušnu žlicu punjenja. Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati ili samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane.

5. Sarme redati u lonac, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.

6. Pritisnuti sarmu tanjurom. U drugom loncu prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka razina vode ne prelazi rubove tanjura.

7.Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.

8.Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, sos od rajčice i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije. Možete umjesto tog u čaši dobro promiješati jušnu žlicu brašna i dvije čajne žlice aleve paprike s 25 ml vode.

9.Oprezno maknuti tanjur iz lonca. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.

10. Vratiti tanjur i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.

U slast!

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here