Sendvič pita iziskuje minimum truda i vremena, a sastoji se od namirnica koje zasigurno već imate u kuhinji.
Sastojci:
- Tijesto:
- 2 dl mlijeka
- 1 dl ulja
- 1 žličica šećera
- 2 žličica soli
- 2 jaja
- 3 žlice pavlake
- 100 g pšeničnog griza
- 800 g brašna
- 1 žlica margarina
- 1 jaje
- 1/2 svježeg kvasca
Fil:
- 200 g šunkarice
- 2 žlice pavlake
Po želji dodati i:
- 100 g mariniranih šampinjona
- origano
- bosiljak
- sezam
Priprema:
1. U mlako mlijeko staviti malo šećera i kvasac te malo pričekati da se kvasac ‘digne’. Dodati ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi. Tijesto treba biti meko.
2. Podijeliti tijesto na dvije jednake polovice. Za vrijeme pripreme pite uključite rernu na 200 stupnjeva da se zagrije.
3. Uzeti veći pleh i dobro ga premazati uljem. Valjkom razviti prvu koru malo većih dimenzija od pleha i staviti na dno. Višak tijesta prilijepiti uz stranice pleha.
4. Razraditi margarin i pomiješati ga s jajom te time premazati koru. Preko staviti napravljenu smjesu od šunkarice, pavlake, kečapa, origana i bosiljka te mariniranih šampinjona.
5. Razvaljati drugo tijesto, staviti preko smijese i dobro pritisnuti gornju koru da se ne bi razdvojila od fila prilikom pečenja.
6. Pitu po vrhu premazati preostalom smjesom od margarina i jaja te posipati sezamom.
7. Peći u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 200 stupnjeva, probati čačkalicom da li su svi slojevi pečeni i ispeći pitu do blago rumene boje.
Gotovu pitu izvaditi iz rerne i prekriti kuhinjskom krpom.