Najbolje je jesti sezonsko voće i povrće iz domaćeg uzgoja, ali budući u trgovinama na dohvat ruke imamo uvijek gotovo sve voće i povrće teško je znati kojeg je voća i povrća trenutno sezona.
U Hrvatskoj zbog različitosti klime možemo pronaći voće i povrće duže razdoblje nego u drugim krajevima, što je velika prednost i produžuje sezonu svakog voća i povrća.
Sezonsko voće u srpnju:
Jagoda, trešnja, višnja, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, marelica, malina, kupina, ribizla, borovnica, lubenica i grožđe.
Sezonsko povrće u srpnju:
Zelena salata, grašak, cikla, mrkva, brokula, cvjetača, krastavac, rajčica, mladi krumpir, mladi kupus, mladi kelj, paprika, mladi luk, češnjak, kukuruz, bob, grah mahunar.
Juha od jagoda ili malina
Sastojci:
500 g jagoda ili malina
100 gšećera
7 dl soka od jabuka
7dl l vode
Priprema:
Jagode ili maline izgnječite, zašećerite i ostavite na hladnom mjestu sat vremena.
Voćni sok pomiješajte s vodom i prelijte ga po jagodama ili malinama. Po želji voće prije protisnite. Dobro ohladite i poslužite.
Vrijeme pripremanja i kuhanja: 20 minuta