VIDEO – Sisačko-moslavačka županija prvi partner sajma Viroexpo 2018

Na ovogodišnjem 23. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018, koji će se u Virovitici održati od 23. do 25. veljače, partner  Virovitičko-podravskoj županiji je Sisačko-moslavačka županija. 

Tim je povodom u Sisku održan radni sastanak dvojice župana i njihovih suradnika, virovitičko – podravskog Igora Androvića i sisačko – moslavačkog Ive Žinića. Viroexpo je već godinama jedan od najuspješnijih i najposjećenijih sajmova ovakvog tipa u Hrvatskoj, a s obzirom na sve veći broj izlagača i posjetitelja, postao je jedan od najvažnijih sajmova u regiji, sajam koji zbog svoje pristupačnosti, odnosa prema posjetiteljima i izlagačima, nosi dodatak ”sajam s dušom”. Prvi je put ovo u povijesti sajma da je jedna županija partner, a župan Žinić je istaknuo kako im je velika čast što je to upravo županija kojoj je na čelu.

 

„Imali smo radni posjet Virovitičko-podravskoj županiji prije mjesec dana. Ovo je drugi naš susret gdje smo danas na radnom sastanku razgovarali o gospodarskim temama, o problemima koji muče ove dvije županije. Malo ću se našaliti pa reći da je Virovitičko-podravska županija najslađe županija u Republici Hrvatskoj. Od ranije je poznata po šećeru, medu i slatkoj paprici što i njihov župan često ističe. I mi smo županija koja ima određene prednosti i potencijale. Razgovarali smo koje će tvrtke nastupiti na ovom sajmu. Na neki način imamo i slične probleme. Moram priznati pratimo jedni druge. Najuspješnije smo županije po povlačenju sredstava iz EU fondova što smo imali prilike vidjeti i u Virovitici prije mjesec. I ja sam danas predstavio neke naše projekte. Po indeksu razvijenosti se nalazimo na začelju, odmah jedna do druge, no nadam se da ćemo iskoristiti neke prednosti i neke stvari poboljšati u narednih nekoliko godina što će rezultirati kvalitetnijim životom u obje županije“, rekao je Žinić i dodao kako imaju i određene slične specifičnosti. Obje razvijaju svoju prometnu mrežu kroz izrade masterplana prometnog razvoja gdje vide i mogućnosti suradnje. Suradnja je već ostvarena kroz županijske razvojne agencije jer obje županije vide perspektivu povljačenjem EU sredstava. Mogućnosti su suradnje i na znanstvenoj razini, turizmu, poljoprivredi te gospodarstvu jer im je zajednički cilj, naglasio je Žinić, da u svojim županijama osiguraju zapošljavanja, a time i kvalitetniji život i ostanak mladih na tim područjima.

Župan Andrović se zahvalio na prilici da posjete Sisačko-moslavačku županiju te izrazio zadovoljstvo što su prihvatili biti partnerima na ovogodišnjem Viroexpou.

„Vjerujem da će se Sisačko-moslavačka županija dostojno predstaviti na našem sajmu, s puno gospodarstvenika i poduzetnika, promovirati i gospodarstvo i turizam Sisačko – moslavačke županije na sajmu koji svake godine okupi više od 700 izlagača iz čak 25 stranih zemalja. Ovom jednom suradnju svakako ćemo i povezati gospodarstvo jedne i druge županije, ali i povećati gospodarski razvoj budući da sajam ima više od 26 tisuća posjetitelja. Poduzetnici koji tamo izlažu imaju što izložiti i ponuditi, od maloprodaje do veleprodaja, ali isto tako i suradnje s drugim poduzetnicima. Osim sajma Viroexpo dotakli smo se i drugih tema, naših zajedničkih projekata u kojima smo i jedna i druga županija, od izgradnje bolnice,  izrade masterplana, gdje smo mi već jedan dio prošli, pa smo ponudili svoju pomoć i u tome“, kazao je Andorović.

Nakon radnog sastanka, izaslanstva dviju županija posjetila su trgovinu Zajednice proizvođača Sisačko-moslavačke županije „Pun ceker“ na sisačkoj tržnici Kontroba, a potom i  tvrtku Applied Ceramics te Poduzetnički inkubator Sisak.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here