SJAJAN ODAZIV MAJSTORICA I MAJSTORA PITA ZA SUBOTNJU 1.PETRINJSKU (I HRVATSKU) PITIJADU

306
Foto:fb Rad za naš grad

U petrinjskom parku danas je održana najavna tiskovna konferencija za predstojeću, subotnju Pitijadu koja će se održati u subotu, 26. Listopada 2019. na Strossmayerovom šetalištu od 10 do 13 sati.

Ideja o Pitijadi došla je od samog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je ovom prilikom objasnio kako je do te ideje uopće došlo.“Došlo je tako da mi se vratio film od večeri prije gdje smo dugo,dugo razgovarali kod našeg gospodina Petljara.
Kad smo večerali došla je jedna pita, druga, treća pita, jedno 5-6 vrsta pita i kad smo počeli nabrajati koliko pita ima, došli smo do 14-15 različitih pita. Onda sam rekao –dečki, mi moramo napraviti nešto oko toga.


Pitijada je nešto što bi bilo sasvim novo, a obično kad vidimo sve one gastro sadržaje, uvijek se uzme u obzir koje je to autohtono jelo ili kolač da se promovira. Ovo je nešto, možemo reći između petrinjskog i Hrvata koji su došli iz BiH i mislim da taj gastronomski sadržaj može biti jedna dobra ponuda i prilika da damo kreativnim rukama, vrijednim domaćicama da se angažiraju,imamo ih dosta, imamo i butigu Lili tako da mislim da je to jedna dobra ideja.“
Gospođa Mira Bešlić,predsjednica Udruge Hrvatska žena Petrinja rekla je ovom prilikom da je hrana naš život, a u Petrinji se svašta događa u vezi hrane što znači da grad još uvijek živi, a Petrinjci vole jesti pite.


Objasnila je i razliku između petrinjskih i bosanskih pita kazavši kako se petrinjske pite rade od prhkog tijesta i slatke su, za razliku od bosanskih koje se rade od vučenog tijesta i obično su slane dodavši kako su Bosna i Petrinja sada jedno te da joj je drago da zajedno mogu ponuditi ono što je tradicija bosanska i petrinjska. Naglasila je da je tradicija najčarobniji začin svakog jela.


Gospođa Marija Anušić naglasila je da su oni tradiciju pravljenja pita naslijedili od svojih baka i da se nada da će na ovaj način malo doprinijeti događanjima u našem gradu. Pripremaju nam pite od jabuke, sira, krumpira-za svakog po nešto.


Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj kazala je kako će ovo biti jedan lijep događaju kojem će ljudi moći uživati,degustirati i zabaviti se uz tamburaški sasatav „Presto“ te se nada da će naši dragi sugrađani i gosti koji će doći pozdraviti ovu gastro manifestaciju koju planiraju dalje unapređivati.


Na pressici su bili i zamjenica gradonačelnika dr. Viktorija Kaleb,Ružica Krešić vrsna pekarica pita, Marija Anušić, gradska vijećnica grada Petrinje i vlasnik fast fooda Liridon Nuhi .

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here