Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Republika Hrvatska provodi Školsku shemu odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Program je to koji se sada provodi i u 36 škola kojima je osnivač Sisačko –  moslavačka županija, a u koji je uključeno oko 10 tisuća učenika, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić 15. listopada na potpisivanju ugovora o početku provedbe Školske sheme s ravnateljima osnovnih i srednjih škola.

„Ovaj program koji provodi naša država je jedan vrlo kvalitetan program kojim se4 nastoje promijeniti određene navike. Često puta nije stvar financija niti novca, već moramo utjecati na našu djecu, naše mlade, da ih učimo zdravoj prehrani. U tom je smislu osmišljena i provodi se i ova Školska shema. Mi smo prijavili sve naše osnove i srednje škole, ukupno 36 škola kojima je osnivač Sisačko  — moslavačka županija, 22 osnovne i 14 srednjih škola. Ukupno 10 tisuća učenika sudjeluje u ovom programu. Mislim da ćemo potpisivanjem ovih ugovora doći do onoga što i jest cilj ovog programa, da našu djecu naviknemo na zdravu prehranu“, kazao je Žinić.

Upravo je Županija prijavila projekt na natječaj Ministarstva poljoprivrede, a osim što su škole potpisale ugovor sa Županijom koja je nositelj projekta, potpisale su i sa županijskom Zajednicom proizvođača koja je dobavljač voća i povrća.

„Ova Školska shema je zamišljena na način da učenici u osnovnim školama dobivaju besplatno voće, povrće i mliječne proizvode, a u srednjim školama voće i povrće. S druge strane, ostvarit ćemo još jedan važan cilj jer ćemo program provesti zajedno sa Zajednicom poljoprivrednih proizvođača Sisačko – moslavačke županije. Pokušat ćemo organizirati da hrana, povrće, voće, mlijeko i mliječne prerađevine u škole dolaze od naših proizvođača, OPG-a s područja naše županije. To je taj drugi cilj koji kanimo ostvariti, da unaprijedimo poljoprivrednu proizvodnju i omogućimo plasman proizvoda“, poručio je Žinić.

Napomenuvši kako je školske kuhinje nekim učenicima pripremaju i jedini topli obrok u danu, župan je istaknuo kako je stoga upravo u obnovu 11 školskih kuhinja u proteklih nekoliko godina uloženo oko 10 milijuna kuna. Trenutno su u obnovi kuhinje u Osnovnoj školi u Lekeniku i Prvoj osnovnoj školi u Petrinji, a još predstoji obnova kuhinja u osnovnim školama u Rajiću i Lipovljanima. Osim toga, podsjetio je Žinić, Županija, kao jednu od pronatalitetnih mjera, s 50 posto iznosa sufinancira prehranu učenika iz obitelji s troje i više djece.

U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane. O tome što ovaj program znači školama više je rekla ravnateljica petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića Ruža Novaković.

„Mislim da svi dobro znamo kako je projekt Školske sheme jedan projekt koji potiče i nas i djecu na zdravu hranu, zdravu prehranu. Konzumiranje voća i povrća, ali i mliječnih obroka za osnovnoškolce je za djecu iznimno dobro. Stjecat će na taj način jednu naviku zdrave prehrane. Svi smo mi odrasli na mlijeku i mliječnim prerađevinama. To je nešto što je godinama bilo zapostavljano i zanemarivan, sada se vraća u škole kroz ovaj program. Kroz obnovu školskih kuhinja u školama su stvoreni jako dobri uvjeti da sadašnja tri topla obroka tjedno pokušamo uvesti svakodnevno. Uz Školsku shemu mislim da smo svi zajedno na dobrom putu da kod djece, naših učenika stvaramo jednu kulturu zdrave prehrane“, kazala je Novaković.

Ona se u ime ravnatelja zahvalila Županiji na provedbi ovog programa. Župan je pak ravnateljima poželio uspješnu provedbu i izrazio uvjerenje kako će ovaj program dati određene pozitivne rezultate te da će se u budućnosti proširiti i pružiti još kvalitetnije i bolje mogućnosti prehrane u školama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here