VIDEO – U Slatini Pokupskoj obilježeno Rokovo

818

Slatina Pokupska jučer je proslavila blagdan svog zaštitnika svetog Roka. Križnim putem i misnim slavljem u Kapeli Presvetog Trojstva, a potom i domjenkom u organizaciji mještana, brojni župljani i prijatelji ovog sela na poseban su način obilježili ovogodišnje Rokovo. Tom prilikom prisjetili su se i tragično preminulog bučićkog župnika Janka Vedrine koji je od 1933. do 1935. godine zajedno sa župljanima radio na obnovi sakralnih objekata, a pogotovo na spomenutoj Kapeli. 

Blagdan svetog Roka proslavili su mještani Slatine Pokupske, ali i okolnih sela s područja Župe Bučica. Sveti Rok zaštitnik je Slatine Pokupske, sela smještenog na desnoj obali Kupe na samoj granici između Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

VEZANE VIJESTI
Uhićen vozač koji je ostavio migrante u tonućem kombiju

Obilježavanje Rokova počelo je molitvom Križnog puta koji je nedavno postavljen i obnovljen, nakon čega je u Kapeli Presvetog Trojstva služena Sveta misa koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. U koncelebraciji su, uz domaćeg bučićkog župnika vlč. Ivana Petrovića, bili i petrinjski đakon Vjekoslav Uvalić te župnik iz Pokupskog vlč. Antun Pećar.

U kapeli koja datira iz 15. stoljeća, a kroz povijest je podnijela mnoga razaranja, pogotovo u Domovinskom ratu, okupio se veliki broj vrijednih župljana koji sami mogu puno, ali ipak trebaju pomoć u njenoj potpunoj obnovi. Svjestan je toga i biskup Košić koji nam je otkrio zašto je baš za Rokovo došao u Slatinu Pokupsku.

VEZANE VIJESTI
Učenici kutinske OŠ Stjepana Kefelje upoznali se s radom Županije

Biskup smatra kako je obnova sakralnih objekata važna i za razvoj turizma na ovim područjima, ali i za ostanak mladih. Za navedeno se zalaže i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je zahvalio župljanima i vlč. Ivanu Petroviću na zajedništvu u obnovi kapele i cjelokupnog života na ovom području.

S obzirom na velika razaranja u Domovinskom ratu, obnavljanje sakralnih objekata na području grada Gline ide dosta sporo, ali gradonačelnik Stjepan Kostanjević ističe kako će grad maksimalno uložiti sredstva kako bi i Kapela Presvetog Trojstva napokon bila obnovljena.

VEZANE VIJESTI
Na području grada Gline neće se odlagati azbestni otpad

Bez zajedništva nema ni opstanka života na ovim područjima, zaključio je Kostanjević. Zajedništvo su mještani pokazali i nakon misnog slavlja organizacijom domjenka za sve posjetitelje, a svi zajedno nadaju se kako će se u još većem broju okupiti iduće godine na Rokovo, i to u obnovljenoj Kapeli Presvetog Trojstva.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here