Sljedeće godine kreće gradnja Veteranskog centra vrijednog 83 milijuna kuna

746

U Maloj vijećnici grada Petrinje danas, 14. ožujka, održana je tiskovna konferencija na temu izdavanja Građevinske dozvole za Veteranski centar Petrinja.

Na konferenciji su uz Darinka Dumbovića gradonačelnika Grada Petrinje i zamjenicu Viktoriju Kaleb prisustvovali prim. dr. Marina Kovač ravnateljica neuropsihijatrijske bolnice „Ivan Barbot“ Popovača i kordinatorica za projekte EU fondova iz zdravstva, Darko Dumbović predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, te članovi koordinacije Ivan Horvatić, Đurđa Bobinac, Mirko Putrić i Radovan Jakovović.

“Znamo da je grad Petrinja u Domovinskom ratu pretrpio veliku štetu i podnio veliku žrtvu, što ljudskih žrtava, što devastacije prostora. Znamo u kakvoj se situaciji grad po tome pitanju nalazi, stoga smo unazad nekoliko godina aktivno radili i zajednički se izborili za pojedine projekte koji su, prije svega, u interesu građana. Upravo je i ovaj projekt izgradnje Veteranskog centra dio tih projekata. Drago mi je da su s nama danas ovdje djelatnici Odjela za prostorno planiranje koji su napravili krasan posao, a to je izdavanje građevinske dozvole za ovaj izuzetno važan projekt ukupno vrijedan 83 milijuna kuna. Posebno se želim zahvaliti pročelnici Vlasti Vuglec te višem savjetniku Ivanu Begiću na dobro obavljenom poslu”, poručio je gradonačelnik Dumbović.

Ciljanu skupinu veteranskih centara čine hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, civilni stradalnici iz Domovinskog rata, žrtve seksualnog nasilja iz Domovinskog rata, vojne i civilne stradalnike iz Drugog svjetskog rata, osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradale pirotehničare i druge osobe za koje se utvrdi potreba za korištenjem usluga veteranskih centara. Korisnicima će biti dostupan privremeni i trajni smještaj te cjelodnevni i poludnevni boravak. Program veteranskog centra obuhvaća psihosocijalnu funkciju, radnu terapiju, edukaciju i savjetovanje, kineziterapiju te kulturne radionice.

Veteranski centar će se gradit na površini od 5 hektara na dijelu Vojarne „Zrin” u centru Petrinje u ulici Ivana Mažuranića.

“Čuli ste da je investicija velika, veći dio sredstava osiguran je iz Europskih fondova, a preostali dio osigurat će se kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja, državni proračun, a očekuje se i potpora grada i županije. Ovaj projekt izuzetno je važan jer će po njegovu završetku veći dio problema oko skrbi za branitelje biti riješen, a otvorit će se i brojna radna mjesta!”, poručio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović.

Ravnateljica neuropsihijatrijske bolnice „Ivan Barbot“ Popovača i kordinatorica za projekte EU fondova iz zdravstva prim. dr. Marina Kovač pojasnila je što će sve Centar sadržajno pružati braniteljima:

“Veteranski centar je jedna sveobuhvatna stanova koja brine i skrbi upravo o kategoriji branitelja i stradalnika Domovinskog rata i to na način da pruža i psihosocijalnu, odnosno zdravstvenu podršku i da daje i socijalnu podršku, dakle to je objedinjeni pristup. S jedne strane predviđa se smještaj rezidencijalnog tipa, dakle stanovanja, a s druge strane za one kategorije branitelja kojima će biti potrebno i kao smještaj u obliku hospicija, dakle briga o teško oboljelim braniteljima ili stradalnicima Domovinskog rata. Taj smještaj može biti privremen ili trajan, ovisno o potrebi branitelja.”


Dumbović je dodao kako će se kao saborski zastupnik nastaviti i u Saboru zauzimati za prava i potrebe branitelja. Početak gradnje Veteranskog centra predviđen je za rujan 2020. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here