Snijeg diljem zemlje stvara poteškoće

605

Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji. Vozačima se savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme. Unatoč snježnom nevremenu sve pruge na području Hrvatske otvorene su za promet jer ekipe na terenu čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, ali je promet na nekim područjima otežan, priopćeno je iz HŽ-a.

Na području Karlovačke županije ima problema u opskrbi strujom zbog kvarova na trafostanicama i dalekovodima, ponajviše tamo gdje su pod teretom snijega grane došle u kontakt sa žicama, a kvarove otklanjaju ekipe Elektre. Do tzv. ispada dalekovoda došlo je na području Grada Slunja, općina Cetingrad, Krnjak, Vojnić te na sjeverozapadu županije u Žakanju i Ribniku. Do kraja dana očekuje se uspostavu srednjeg napona svuda na terenu, a onda će se vidjeti ima li i kakvi su kvarovi na niskonaponskim mrežama.

VEZANE VIJESTI
Zagrepčanin 15. oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj

Protekle noći u Gospiću je palo 35 centimetara novog snijega pa je sada njegova ukupna visina 70 centimetara, a u gorskim predjelima jak vjetar stvara snježne nanose više od 1,5 metra. Na većini cesta kroz Liku promet je prekinut. Snježno nevrijeme i orkanska bura u podvelebitskom Primorju uzrokovali su kvarove na dalekovodima. Prema informaciji “Elektrolike” u Gospiću, bez električne struje su od noćas sva naselja od Jablanca do Barić Drage. Radovi na terenu obustavljeni su zbog orkanske bure. U Gospiću je snijeg zatrpao ulice pa ga komunalne službe uklanjaju i odvoze.

VEZANE VIJESTI
LOTO U Zagreb odlaze dva i pol milijuna kuna!

Zbog kvara u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici u ranim jutarnjim satima u petak došlo je do prekida isporuke toplinske energije za sve potrošače u Novom Zagrebu te u naseljima Kruge, Savica, Sigečica, Borovje, Folnegovićevo, Trnje, Njivice, Martinovka, Vrbik, a popravak je u tijeku, priopćeno je iz HEP-a. Kvar se dogodio na električnom dijelu postrojenja u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici, zbog čega su prestale raditi pumpe pomoću kojih se isporučuje toplinska energija u distribucijsku toplinsku mrežu. U tijeku je hitna sanacija kvara.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je u petak da snijeg nije uzrokovao nikakve probleme u funkcioniranju javnog gradskog prijevoza niti svakodnevnog života u Zagrebu jer 227 ekipa Zimske službe čisti ceste i posipava ih solju, te čisti okretišta i stajališta tramvaja i autobusa, prilaze bolnicama i javne površine. “S obzirom da smo očekivali snježne padaline, prije dva dana okupio se naš Operativni stožer i razradio sve aktivnosti za pripravu za snježne nepogode”, rekla je Švaljek novinarima. Istaknula je kako su u četvrtak očekivali veće količine snijega, negdje 15 do 20 centimetara, ali ga je ipak palo manje. Unatoč tome, sve ekipe Zimske službe bile su cijelu noć na terenu te su do 7 sati ujutro posipale ceste s 800 tona soli i 600 tona sipine. Autobusni i tramvajski promet teče neometano, dok se osobnim automobilima vozi malo sporije, ali to je normalno za ovakve okolnosti, rekla je Švaljek. No, na Sljemenskoj cesti promet je obustavljen.

VEZANE VIJESTI
VIDEO: Riješen slučaj misterioznog kombija koji vuče raketu po Zagrebu!

(Hina)

Foto: dnevnik.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here