Musaka je staro tradicionalno jelo koje se može pripremati u više varijacija, a mi smo za Vas odabrali svoj najdraži način pripreme s krumpirom i mesom.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 500 gr faširanog mesa
- 1 cijela rajčica
- 1 glavica luka ( po želji)
- 3 češnja bijelog luka ( po želji)
- 1 fant za čevape i pljeskavice
- 2 jaja
- 1 šalica vrhnja za kuhanje ili pavlake
- po ukusu peršin i mrkva
- po ukusu biber i vegeta
- ulje
Priprema:
1. Faširano meso propržiti na ulju i kad pusti svoj saft dodati mu rajčicu narezanu na kockice. Malo pržiti pa dodati izrendan bijeli i crveni luk te peršin i mrkvu.
2. Fant pripremiti prema uputama na vrećici. Kada ste propržili meso dodati mu fant i 300 ml vode, zatim sve zajedno izmiješati, dodati Vegetu i biber. Meso neka krčka, ali neka mu ostane safta toliko da prekrije meso.
3. Dok se meso krčka uključite rernu na 250C. Krumpir oprati, oguliti i izrezati na tanke kriške, zatim pouljiti i povegetiti.
4. Uzmite tepsiju ili dublju vatrostalnu posudu, malo pouljite te počnite redati najprije krumpir, pa preko krumpira saft od mesa sve dok ne istrosite meso i krumpir ( VAŽNO: krumpir mora biti na vrhu i dnu posude). Poklopite posudu kako krumpir ne bi izgorio.
5. U zagrijanu rernu staviti musaku i peći cca 45 minuta.
6. Dok se musaka peće uzmite vrhnje za kuhanje i dodajte mu 2 jaja i umutite te malo posolite.
7. Kad je musaka skoro gotova preliti je pripremljenim jajima, potom vratiti u rernu dok ne bude pečeno.
Musaku možete poslužiti uz sezonsku salatu. U slast!