Župa Pohod Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću danas je Svetom misom i kulturno umjetničkim programom proslavila župni blagdan.
Crkveni i Mjesni odbor sela Stari Farkašić organizirali su proslavu blagdama svoje župe na kojeg su pozvali i sisačko moslavačkog župana Ivu Žinića koji se vrlo rado odazvao pozivu, došavši na svetu misu jer ga za ovo mjesto iz Domovinskog rata vežu mnoge uspomene.

TON

Župa Stari Farkašić nalazi se u Sisačkom dekanatu, župa je utemeljena 1787. godine, nekad je bila glasovita u tom kraju, posebice zbog svojih uglednih župnika. Posebno se isticao jedan od njih Antun Irgolić, farkašički župnik od 1913. do 1943. godine. Župljani župe Stari Farkašić su u povodu 100. obljetnice ređenja svome nekadašnjem župniku domoljubu i mučeniku dali postaviti spomen-ploču ispred župne crkve.
O mučeničkoj smrti svećenika Irgolića ima nekoliko verzija, a najvjerojatnija je ona, koju je zapisao Martin Stupnik, župnik u Pokupskom. Prema njegovim zapisu partizani su 31. siječnja 1943. godine upali u Stari farkašić, u kojem nije bilo vojske, opljačkali i zapalili župni dvor, a župnika privezali za kola i vukli ga do sela Cerje u župi Pokupsko. Tu su ga nekoliko dana preslušavali, mučili i konačno ubili. Bilo je to početkom veljače 1943. godine s time da mu je tada bilo 65 godina života i 42 godine svećeništva. Nakon desetak dana pastiri su pronašli njegovo mrtvo tijelo u šumi zvanoj Suhača. Tijelo mu je u tajnosti pokopano na groblju u Pokupskom.

Današnja Sveta misa služena je od 13.00 sati u crkvi Pohod Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću, a potom je ispred Hrvatskog doma održan kulturno-umjetnički program.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here