Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, na izbornoj skupštini ŽO HSS-a Zagrebačke županije podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika HSS-a te se nije ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije.

Na izbornoj skupštini Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije koja se održala danas, 10. ožujka, u Samoboru župan Kožić pojasnio je kako s navedenih funkcija odlazi zbog sve veće centralizacije stranke, isključenosti iz odlučivanja o stranci i neodgovornog financijskog poslovanja stranke. Govor donosimo u nastavku.

Govor Stjepana Kožića na izbornoj skupštini ŽO HSS-a Zagrebačke županije:

Poštovani gospodine predsjedniče, potpredsjednici, članovi Izborne skupštine HSS-a Zagrebačke županije, uvaženi gosti!

Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas na našoj Izbornoj skupštini. Svi koji me poznajete, znate veoma dobro da sam uvijek vrlo otvoren i iskren u komunikaciji, kako s članovima naše stranke, tako i žiteljima Zagrebačke županije za koju sam već 17 godina odgovoran. Uvijek govorim otvoreno te su mi interes, razvoj i uspjeh HSS-a i Zagrebačke županije uvijek na prvom mjestu. Stoga ću i danas, biti vrlo jasan, otvoren i direktan.

Od kada sam preuzeo vodstvo u Županijskoj organizaciji HSS-a Zagrebačke županije mogu reći da smo bili najuzornija županijska organizacija, koja je sve svoje obaveze odrađivala na zavidnoj razini. Sve naše organizacije kako gradske i općinske, tako i naše asocijacije davale su svoj maksimum na dobrobit stranke. I ovdje unaprijed čestitam novom vodstvu županijske organizacije koje će danas biti izabrano i želim im da i želim im svu sreću u daljnjem radu.

Danas, naša županijska organizacija broji 3701 člana, a izborne skupštine održane su u 27 gradskih i općinskih organizacija. Naravno i dalje smo najveća županijska organizacija.

Kada je riječ o financijama, i kao župan u Zagrebačkoj županiji moj moto je „ne troši više od onoga što uprihodiš“! Isto tako i od kada sam na čelu županijske organizacije HSS-a nema zaostalih računa, dubioza, dapače naš podračun uvijek je bio u plusu. Upravo to prepoznali su kako naši članovi, tako i žitelji Zagrebačke županije koji su mi davali povjerenje da vodim našu županiju, sada već peti mandat uzastopce!

VEZANE VIJESTI
Održan 17. Susret gospodarstvenika

Poštovani delegati,

I ovdje zahvaljujem svim našim članovima, koalicijskim partnerima, ali i svim stanovnicima Zagrebačke županije koji su prepoznali rad, poštenje i napore te su ih nagradili svojim povjerenjem. Velika je to čast, ali prvenstveno odgovornost i obveza. Također, čestitka i svim našim organizacijama i dužnosnicima na izbornim rezultatima i uspjehu jer bez vas na terenu bez naših ljudi u gradovima i općinama ovakvi rezultati ne bi bili mogući!

Poštovani delegati Izborne skupštine,
s par riječi osvrnut ću se i na Zagrebačku županiju. Što je Zagrebačka županija bila pred dvadesetak godina? Predgrađe Zagreba. Danas je Zagrebačka županija vodeća gospodarska inovativna regija u kojoj se proizvodi najbrži automobil na svijetu, dijelovi za Mercedes, kao dobrog partnera prepoznala nas je i švedska IKEA, a nove investicije kod nas nisu izuzetak već konstanta. Naša županija ima najveći rast zaposlenosti od svih županija u RH u razdoblju od 2011. do 2016. godine i to za 10,3 posto, imamo najmanji broj nezaposlenih od osnutka županije, ušli smo u skupinu najrazvijenijih županija, a zadnja potvrda našim nastojanjima i rezultatima je dodijeljena velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Ali da se vratim na HSS.

Poštovani delegati izborne Skupštine!
Zabrinut sam onim što se događa s našom strankom na nacionalnoj razini, a na probleme koje HSS ima upozoravam već nekoliko godina. 2016. godine upravo zbog odgovornosti koju osjećam prema HSS-u, podržao smo predsjedničku kandidaturu gospodina Kreše Beljaka, za kojeg sam vjerovao da može zaustaviti negativan trend i vratiti stranci utjecaj koji je imala u vrijeme Stjepana Radića, Vlatka Mačeka te našeg Jože Pankretića. Njegovu kandidaturu podržao sam i time što sam prihvatio mjesto potpredsjednika, vjerujući da na taj način mogu i sam pomoći u obnovi stranke!

Vjerovao sam da će ta promjena HSS vratiti na stare staze slave kako i priliči stožernoj hrvatskoj stranci. Vjerovao sam i uvijek govorio da se stvari mogu mijenjati jedino ako se uključiš i daš svoj doprinos, ali sad vidim da je to prema potezima predsjednika Kreše Beljaka jednostavno nemoguće.

VEZANE VIJESTI
Obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Od novog predsjednika očekivao sam da provede demokratizaciju i konsolidaciju stranke, osigura da se unutarstranački izbori za sve funkcije provode po principu jedan član, jedan glas, da kroji politiku stanke u suradnji sa svim našim članovima i, ono što je najbitnije, vrati HSS-u identitet i snagu na nacionalnoj razini !

Nažalost, moram vam priznati da sam pogriješio i da se osjećam prevareno! Od svih njegovih obećanja danih na izbornoj skupštini 2016. godine doživjeli smo samo suprotno:

– Građani Hrvatske, uključujući i naše članove, ne znaju koja je politika HSS-a i za što se HSS zalaže na nacionalnoj razini, a mogu zaključiti isto kao i ja da se za selo više ne zalaže.

– Stavovi predsjednika stranke u javnosti su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni na bilo kojim tijelima stranke.

– Pravno vrlo upitnim Statutarnim odlukama od 06. srpnja 2017. godine HSS se iz temelja promijenio, ali na žalost na gore. Uvijek smo se ponosili našim brojnim članstvo i čvrstom bazom na terenu. No sada na žalost od stranke s 40.000 članova spali smo na 8.000, od kojih je četvrtina iz samo jednoga grada u Hrvatskoj.

– Našim organizacijama preko noći oduzeta su sva financijska sredstva koja su marljivo štedjeli za svoje političke aktivnosti. Danas većina organizacija ne može platiti niti papir ili poštarinu, a kamoli ozbiljnije djelovati.

– Ja kao potpredsjednik koji je dobio na Glavnoj izbornoj skupštini više glasova od samog predsjednika nemam apsolutno nikakve informacije o poslovanju i funkcioniranju stranke, na bilo koje moje zahtjeve i pokušaje nailazim samo na zatvorena vrata.

– Osim što je politička opstojnosti stranke dovedena u pitanje, moram reći i da financijski stojimo katastrofalno!

VEZANE VIJESTI
NL STJEPAN KOŽIĆ Naš politički kapital je značajan i moramo ga iskoristiti

– Uslijed neodgovornog financijskog poslovanja HSS je proteklu godinu završio u manjku s preko milijun kuna. Da, znam za sudsku presudu i obaveze slijedom iste, ali se u tom slučaju svi trebamo ponašati odgovorno, a ne da se jednima prihodi apsolutno ukinu i onemogući funkcioniranje, a središnjica istovremeno povećava rashode za zaposlene za čak 75 % u odnosu na 2016. godinu!

– Također, dodatnih 308.000 kuna izdvaja se na ugovore o djelu, pitam se sa kime su oni sklapani? Neću nabrajati dalje neodgovorne troškove!

– Posljednje izglasavanje upitnih statutarnih odluka dodatno je doprinijelo centralizaciji stranke i omogućava predsjedniku da sam donosi upitne odluke koje nisu u interesu stranke i njezinih članova.

– HSS je uvijek bila demokratski organizirana stranka i ova autokracija koja je uvedena na mala vrata je jednostavno nedopustiva.

– Na žalost, od obećanog procvata i konačnog ozdravljenja HSS-a ne događa se ništa. Moram reći da smo danas u lošijoj situaciji, nego što smo bili 2016. godine prije izbora Kreše Beljaka za predsjednika. Umjesto željenog širenja stranke, svjedoci smo daljnjem rasipanju članstva i odlaska brojnih istaknutih pojedinaca koji su pomogli graditi ovu stranku iz temelja.

– Cijeli HSS-ov sustav i sve odluke sada su podređene jednom čovjeku i ja u tome više ne želim sudjelovati. Više sam puta tražio objašnjenja od gospodina Beljaka za njegove odluke, ali nikad nisam dobio jasne odgovore.

– Osjećam da u takvoj situaciji ne mogu više obnašati dužnost predsjednika ŽO HSS, kao ni dužnost potpredsjednika stranke. Ukoliko me se ne izbaci zbog moje iskrenosti, ostajem član HSS-a za kojeg živim i radim već 22 godine, a na sve svoju dužnost potpredsjednika HSS-a dajem ostavku!

– Posvetit ću se u potpunosti svojim dužnostima župana i nastaviti voditi našu Zagrebačku županiju odgovorno i uspješno kao i dosada!

Vjera u Boga i seljačka sloga!

Izvor/foto: stjepankozic.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here