STRUČNJACI PORUČUJU: Nema razloga za paniku oko gripe

Situcija je ozbiljnija nego proših godina, ali nema razloga za paniku, no ima za ozbiljno postupanje!

103

Situacija sa gripom u Hrvatskoj je pod kontrolom. Situcija je ozbiljnija nego proših godina, ali nema razloga za paniku, no ima za ozbiljno postupanje – poručili su u subotu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” infektolozi i epidemiolozi te ministar zdravstva Milan Kujundžić, objavljuje HINA.

Ministar Kujundžić zahvalio se svim zdravstvenim djelatnicima na onome što čine vezano za epidemiju gripe koja je dosegla svoj vrhunac, te zamolio građane, pogotovo one starije, da se što manje kreću u zatvorenim prostorima gdje cirkulira virus gripe koji se prenosi kapljičnim putem.

VEZANE VIJESTI
Počinje cijepljenje! Pripremite se!

“Poglavito se rizične skupine trebaju što manje kretati u u zatvorenim prostorima gdje je više ljudi jer je onda manja i vjerojatnost da će pokupiti virus grupe”, rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare.

Ravnateljica infektivne klinike, Alemka Markotić, rekla je kako se broj bolesnika u klinici osobito povećao u posljednja dva tjedna. Veći je broj oboljelih u jedinici intenzivne skrbi jer je više bolesnika s teškim oblicima gripe, praćenim upalom pluća, a više je i djece. Istaknula je kako su sve institucije brzo reagirale te je posudbom iz drugim bolnica, koje nemaju takav pritisak oboljelih, nabavljen dovoljan broj respiratora i ECMO aparata. Pozvala je građane s blažim oblikom gripe da ostanu kod kuće, obrate se obiteljskom liječniku, te uzimaju lijekove za snižavanje temperature. Također, rizičnim skupinama – djeci, trudnicama, starijim osobama i kroničnim bolesnicima savjetuje se da, ukoliko osjećaju teže simptome, dođu u bolnicu gdje će na vrijeme biti zbrinuti.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Broj umrlih od korona virusa porastao na 81, zaraženi čekaju u ogromnim redovima kako bi došli do lijekova

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je kako je situacija pod kontrolom – dosad je registrirano oko 8 500 oboljelih pri čemu je najviše, oko 5 000 oboljelih, prijavljeno u posljednjem tjednu.

“To znači da je uzlazna faza gripe počela iza Nove godine i sad je na vrhuncu. To će trajati još neko vrijeme a onda će početi padati. Obično je vrhunac krajem prvog mjeseca, no ove godine vrhunac će biti pred kraj siječnja”, rekao je Capak.

VEZANE VIJESTI
Korona virus uzrok misteriozne upale pluća u Kini

Lani je ukupno bilo 29 smrtnih slučajeva od gripe, a ove je godine do sada umrlo 9 osoba. Najveći intenzitet gripe bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a proteklog tjedna najviši je bio u Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji. U Europi, Hrvatska je treća po intenzitetu gripe.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here