Sud odbio tužbu roditelja Nore Šitum protiv udruge Hrabro dijete

91

Sud u Novoj Gradiški nepravomoćnom je presudom u petak odbio tužbu Đane Atanasovske i Ivice Šituma protiv udruge Hrabro dijete oko prava na upravljanje s 4,1 milijuna kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji za liječenje Nore Šitum te oni moraju podmiriti sudske troškove u visini 155.000 kuna.

Odvjetnik bračnog para Šitum-Atanasovski Dejan Španović najavio je žalbu Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Nakon izricanja presude, predsjednica udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić poručila je institucijama “da što prije donesu konačnu odluku kako bi se moglo pomoći i drugoj djeci”.

VEZANE VIJESTI
Prasci na sudu

Odvjetnik udruge Hrabro dijete Mijo Kladarić rekao je Hini da je zadovoljan odlukom suda.

“Tijekom postupka, kad sam razgovarao s ljudima svi su rekli da je uredu da se prikupljena sredstva utroše za istu namjenu. U ovom slučaju za liječenje oboljele djece”, rekao je Kladarić, dok odvjetnik roditelja Nore Šitum, koji su osnovali zakladu, ponavlja da je upitno pravo udruge da raspolaže preostalim sredstvima, kad se to pravo ne daje roditeljima Nore Šitum.

VEZANE VIJESTI
Tabloid odnio prvu pobjedu u slučaju tužbe vojvotkinje Meghan

Presuda sutkinje Šebalj Meglajec nije iznenađenje jer su već ranije donesene sudske odluke upućivale na takav tijek događaja. Đana Anatanasovska i Ivica Šitum smatrali su da imaju pravo na raspolaganje novcem koji je na račun udruge Hrabro dijete prikupljen u humanitarnoj akciji za pomoć pri odlasku na liječenje njihove kćeri Nore. Sudovi su uvažili stav udruge Hrabro dijete kako prikupljena humanitarna sredstva ne mogu biti tretirana prema zakonu o nasljeđivanju. Još prošle godine Županijski sud u Slavonskom Brodu donio je odluku o deblokadi novca koji je prikupljen na žiro račun udruge Hrabro dijete. Udruga je tada donijela odluku kako se sredstva ipak neće koristiti do okončanja spora s bračnim parom Atanasovski-Šitum.

VEZANE VIJESTI
Ikea plaća 46 milijuna dolara roditeljima djeteta koje je usmrtila komoda

Cijeli spor zbog svoje emocionalne komponente privukao je veliku pažnju medija i javnosti. Nakon svega reagiralo je i resorno ministarstvo socijalne politike i mladih izradom posebnog zakona kojim je definirano raspolaganje sredstvima prikupljenim u humanitarnim akcijama.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here