U Hrvatskoj se ovaj tjedan obilježava Svjetski tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli. Na prigodan način obilježen je i u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Cilj ove aktivnosti je potaknuti građane da smanje unos soli u organizam i prilikom kupnje proizvoda, izaberu one namirnice s manjim udjelom soli, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ Inoslav Brkić napominjući kako je ovogodišnja poruka „Manje soli molim!“…
TON
Prekomjeran unos kuhinjske soli u organizam povezan je s hipertenzijom, ali i povećanim ukupnim kardiovaskularnim rizikom, moždanim udarom, bubrežnom bolesti, osteoporozom, bubrežnim kamencima te nekim karcinomima napomenula je doktorica Sonja Pajtlar, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije te istaknula kako je nužno podizanje svijesti jer većina stanovnika unosi u organizam više soli nego li je to potrebno…
TON
Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj, predstavljen je 2014. Provodi se od 2015. do 2019. i ima za cilj postupno smanjivati unos kuhinjske soli u općoj populaciji RH za prosječno 4% godišnje, odnosno ukupno 20 % do 2019. godine, istaknula je Marta Matić iz Službe za zdravstvenu ekologiju. Da bi se to moglo ostvariti potrebna je edukacija opće populacije…
TON
Na obilježavanju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji podupire rad Zavoda i sve njegove javno-zdravstvene preventivne akcije jer i županiji je cilj, kako je naglasio, imati zdravu populaciju i samim tim izdvajati manje sredstava za zdravstvo…
TON
[srizonfbalbum id=111]