Konzumiranje tople tekućine tijekom zime pridonosi očuvanju unutarnje energije organizma koja u hladnom, zimskom razdoblju ima tendenciju opadanja. Topli napitci i juhe također potiču cirkulaciju.

Topli napitak konzumiran tijekom zime za trbuh je poput kape za glavu ili čizama koje čuvaju noge od hladnoće. U sva tri slučaja čuva se unutarnja energija i sprečava gubitak topline.

Idealno je ispijati tople, ali ne i kipuće napitke, malo prije i nakon obroka. Vaš probavni sustav bit će vam zahvalan na tome. Takva navika omogućuje organima abdomena da se pripreme za obrok, a ako napitak konzumiramo nakon jela, pomoći će im da ih apsorbiraju.

Znanstvenici ipak kažu kako treba izbjegavati veće količine kave, koja ‘ubija’ apetit i iritira intestinalnu sluznicu, a čaj, osobito zeleni, može spriječiti apsorpciju željeza koju unosimo hranom. 

S druge pak strane, topli napitci od limuna, đumbira, ružmarina, komorača, anisa i cimeta zagrijavaju organizam, tonificiraju ga i pomažu probavi. Biljna mlijeka s vrlo malo šećera, poput onog od badema, soje i kokosa još su jedna dobra alternativa za pripremu ukusnih napitaka.

Zimi prednost povrću 

U iskušenju ste da na kraju obroka pojedete sladoled ili neki hladni desert? Radije se odlučite za kompot sobne temperature ili lagani voćni kolač.

Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.

Usred zime odustanite od kure svježim sokovima za detoksikaciju organizma, koju su promovirale holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Owena Wilsona i Blake Lively. Unatoč vitaminima i mineralima kojima su ti napitci bogati, takvi sokovi tijekom zime mogu poremetiti funkcioniranje probavnog sustava, osobito ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana.

Dakle, znanstvenici kažu da kelju, celeru, blitvi, ali u povrtnim juhama. Zima je idealno vrijeme godine za korištenje svih vrsta povrća u prehrani. Osobito je nutritivno vrijedno i za želudac i za probavu korisno korjenasto povrće, poput mrkve, repe, paštrnjaka, rotkve, krumpira i batata.

Mahunarke i žitarice čine važan dio zimske prehrane i neophodan izvor bjelančevina. Žitarice treba dnevno izmjenjivati s malim naglaskom na češće korištenje heljde i zobi, žitarica koje najviše griju organizam.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime