Tart sa šumskim voćem osvježavajuć je desert savršen za vruće ljetne dane. Slatkoća tijesta i reskost voća okusi su koji prate svaki zalogaj ove slasne i jednostavne pite.

Tart se odnosi na ‘otvorenu’ pitu, odnosno na pitu koja nema pokrov od tijesta.

Potrebni sastojci:

Tijesto:

  • 460 g glatkog brašna (Tip 400)
  • 240 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 6 jušnih žlica mlijeka

Nadjev:

  • 400 g miješanog šumskog voća po želji ( može biti i smrznuto)
  • 1 jušna žlica ruma
  • 2 jušne žlice smeđeg šećera
  • 1 vrećica vanilinog šećera ( burbon)
  • 4 čajne žličice mljevene Plazme

Sirup od voća:

  • 100 g šumskog voća
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 4 jušne žlice šećera

Priprema

  1. Umiješajte brašno, maslac sobne temperature, 2 žumanjka, sol, šećer i mlijeko, te zamijesite tijesto – smjesa će u početku djelovati masno, no ne brinite, takva treba biti. Tijesto potom umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.

2. Dok se tijesto ‘odmara’, počnite s pripremom nadjeva – voće očistite od koštica, operite i ocijedite. U posudu s voćem dodajte rum, vanilin šećer, smeđi šećer i Plazmu pa lagano protresite posudu (nemojte miješati jer će se voće raspasti). Ostavite da odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi.

3. Na redu je izrada sirupa – voće operite, očistite od koštica i ocijedite, no ispod cjedilice stavite posudu u koju će se skupljati višak vode. U cjedilicu s voćem dodajte ekstrakt vanilije i šećer te ostavite da odstoji 15 minuta, potom zajedno s vodom koja se cjedila stavite na jaču vatru. Kuhati uz miješanje dok višak tekućine ne ispari. Maknite posudu s vatre i ostavite da se sirup vrati na sobnu temperaturu.

4. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, pa razvaljati na cca 0,6 cm debljine. Oblikovano tijesto pomoću valjka prenijeti u kalup promjera cca 26 cm. Kalup nije potrebno prethodno premazati. Tijesto ostaviti na 15 minuta u hladnjaku da se stegne.

5. Tijesto (bez nadjeva) potom stavite peći na 180 minuta cca 20 minuta. Izvadite iz pećnice, prelijte sirupom, pa dodajte nadjev. Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva dok ne porumeni (cca 45 minuta).

Servirati uz kuglicu sladoleda. U slast! 🙂

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here