VIDEO – “Teb’ u slavu, grade moj!” – Petrinja slavi Dan Grada i Lovrenčevo

582

Blagdan je zaštitnika Grada Petrinje, svetog Lovre. Dan svoga Grada Petrinjke i Petrinjci zajedno sa svojim gostima slave od jutra na Šetalištu Josipa Juraja Strossmayera.

“Teb’ u slavu, grade moj”, slogan je to pod kojim se već godinama obilježava Lovrenčevo u Petrinji. Riječ je o bogatoj kulturno-umjetničkoj, zabavno-glazbenoj, sportskoj i turističkoj manifestaciji koja svoj vrhunac doživljava na sam Dan Grada i spomendan svog zaštitnika, svetoga Lovre, 10. kolovoza. Ovo je 776. rođendan Grada jer se ujedno 10. kolovoza obilježava i kao Dan zahvalnosti Bogu i svetom Lovri zbog oslobođenja grada od Turaka u noći između 9.i 10. kolovoza 1594.godine.

Već tradicionalno se Lovrenčevo slavi od rana jutra kada se na Šetalištu Josipa Juraja Strossmayera okupi veliki broj Petrinjki i Petrinjaca te njihovih gostiju prilikom otvaranja izložbe narodne baštine petrinjskog kraja i okolice. I ove godine, osim izložbe, u petrinjskom je parku upriličen bogati kulturno-umjetnički i zabavno-glazbeni program o čemu nam je nešto više rekla direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj.

VEZANE VIJESTI
Proslavljen blagdan sv. Ane u Gori

Ono što je bilo itekako dojmljivo jest snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana ispred Gradske uprave kod velike petrinjske stucke, simbola Grada. Gospodinu Strikomanu ovo je ukupno 521., a Petrinji je to 6. milenijska fotografija, kaže nam gospođa Držaj.

Kako bi sve bilo spremno i kvaliteno odrađeno, autor milenijske fotografije Šime Strikoman u Petrinji boravi već nekoliko dana.

Od ranog jutra među svojim sugrađankama i sugrađanima je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Njeguju petrinjske tradicionalne pjesme i jako se dobro zabavljaju

Gradonačelnik je otkrio i kako građani sami mogu pripomoći razvoju Grada.

A u tom predivnom petrinjskom parku, nakon milenijske fotografije, prošla je svečana procesija svih onih koji svakodnevno žive u Petrinji i žive za Petrinju. Nakon Svete mise služene u Župnoj crkvi Svetoga Lovre, naišli smo na tvorca simbola Grada Petrinje, već spomenutog Mateja Stanešića. Njegov izložbeni štand krasili su petrinjski suveniri.

U Petrinji često bude i Kata Mioković iz Siska sa svojim pčelarskim i mednim proizvodima.

VEZANE VIJESTI
Program produženog boravka i u OŠ Mate Lovraka

Za domaću pjesmu, između ostalih, u petrinjskom parku pobrinuli su se i članovi Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” iz Graberja. Zašto su bili najglasniji, otkrila nam je Božica Brkljačić.

A ide i pjesma za sve Petrinjke i Petrinjce. Neka vam je sretan Dan grada i blagdan svetoga Lovre!

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here