VIDEO – “Teb’ u slavu, grade moj!” – Petrinja slavi Dan Grada i Lovrenčevo

588

Blagdan je zaštitnika Grada Petrinje, svetog Lovre. Dan svoga Grada Petrinjke i Petrinjci zajedno sa svojim gostima slave od jutra na Šetalištu Josipa Juraja Strossmayera.

“Teb’ u slavu, grade moj”, slogan je to pod kojim se već godinama obilježava Lovrenčevo u Petrinji. Riječ je o bogatoj kulturno-umjetničkoj, zabavno-glazbenoj, sportskoj i turističkoj manifestaciji koja svoj vrhunac doživljava na sam Dan Grada i spomendan svog zaštitnika, svetoga Lovre, 10. kolovoza. Ovo je 776. rođendan Grada jer se ujedno 10. kolovoza obilježava i kao Dan zahvalnosti Bogu i svetom Lovri zbog oslobođenja grada od Turaka u noći između 9.i 10. kolovoza 1594.godine.

Već tradicionalno se Lovrenčevo slavi od rana jutra kada se na Šetalištu Josipa Juraja Strossmayera okupi veliki broj Petrinjki i Petrinjaca te njihovih gostiju prilikom otvaranja izložbe narodne baštine petrinjskog kraja i okolice. I ove godine, osim izložbe, u petrinjskom je parku upriličen bogati kulturno-umjetnički i zabavno-glazbeni program o čemu nam je nešto više rekla direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Počeo s radom logopedski kabinet, knjižnici dodatan prostor za knjige

Ono što je bilo itekako dojmljivo jest snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana ispred Gradske uprave kod velike petrinjske stucke, simbola Grada. Gospodinu Strikomanu ovo je ukupno 521., a Petrinji je to 6. milenijska fotografija, kaže nam gospođa Držaj.

Kako bi sve bilo spremno i kvaliteno odrađeno, autor milenijske fotografije Šime Strikoman u Petrinji boravi već nekoliko dana.

Od ranog jutra među svojim sugrađankama i sugrađanima je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Gradonačelnik je otkrio i kako građani sami mogu pripomoći razvoju Grada.

VEZANE VIJESTI
Samopregled dojke - najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke

A u tom predivnom petrinjskom parku, nakon milenijske fotografije, prošla je svečana procesija svih onih koji svakodnevno žive u Petrinji i žive za Petrinju. Nakon Svete mise služene u Župnoj crkvi Svetoga Lovre, naišli smo na tvorca simbola Grada Petrinje, već spomenutog Mateja Stanešića. Njegov izložbeni štand krasili su petrinjski suveniri.

U Petrinji često bude i Kata Mioković iz Siska sa svojim pčelarskim i mednim proizvodima.

Za domaću pjesmu, između ostalih, u petrinjskom parku pobrinuli su se i članovi Kulturno-umjetničke udruge “Seljačka sloga” iz Graberja. Zašto su bili najglasniji, otkrila nam je Božica Brkljačić.

VEZANE VIJESTI
Udruga Naš život organizirala druženje povodom Međunarodnog dana starijih osoba

A ide i pjesma za sve Petrinjke i Petrinjce. Neka vam je sretan Dan grada i blagdan svetoga Lovre!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here