Top pet dijeta koje ne biste trebali isprobati

577

Razmišljate o dijeti? Razmislite jako dobro jer, koliko god vam neke izgledale primamljivo, mogle bi biti iznimno loše za zdravlje, ali i s traljavim rezultatima. Donosimo vam top pet dijeta koje biste svakako trebali izbjegavati.

Na svijetu postoje mnogobrojne dijete koje privlače ljude obećavajući im idealnu težinu i toliko željenu vitkost. No, jesu li uistinu toliko djelotvorne? Dio stručnjaka tvrdi da većina dijeta, posebno onih popularnih, zapravo daje kratkoročne rezultate i nipošto ne rješava problem viška kilograma. Otkrivamo vam koje popularne dijete ne daju rezultate i donosimo vam razloge zašto ih ne trebate ni iskušavati.

Detoksikacijska dijeta
Ova dijeta obećava gubitak velikog broja kilograma u samo 10 dana, magični nestanak celulita, zasljepljujući sjaj kože i niz drugih blagodati. Zabranjuje konzumiranje namirnica kao što su riba, meso, jaja, mliječni proizvodi, pšenica, sol, šećer i slično, a dopušta konzumiranje voća, povrća, graha, sjemenki i orašastih plodova.Takva prehrana zapravo rezultira nedostatkom hranjivih tvari, narušava imunološki sustav te uzrokuje privremeni gubitak težine, i to zbog nestanka vode u organizmu. Riječ je o dijeti s jo-jo učinkom koja usto izaziva i mučninu te glavobolju. Ne postoji nijedan dokaz da je to uistinu funkcionalna dijeta!

VEZANE VIJESTI
Alzheimerova bolest postaje epidemija

Atkinsova dijeta
Cilj dijeta koje dopuštaju minimalan unos ugljikohidrata je da potaknu tijelo na iskorištavanje vlastite masti kao izvora energije. Rezultat? Nedostaje masti i energije nekim drugim dijelovima tijela kao što su mozak i crvene krvne stanice. Kao posljedice se javljaju loš zadah, umor i mučnina. Ova dijeta jedva daje i kratkoročne rezultate koji nastaju isključivo zbog gubitka mišićnog tkiva i vode. Riječ je o iznimno nezdravoj dijeti koja bi vas mogla skupo koštati.

Dijeta izgladnjivanjem
Izgladnjivanje je najgora moguća dijeta na svijetu. Na početku ćete izgubiti pokoji kilogram, ali na veliku štetu vašeg zdravlja. Izgladnjivanje uskraćuje tijelu iznimno potrebne vrijednosti za normalan život. Posljedice? Kroničan umor, pad libida, narušeno funkcioniranje hormona, nesanica, hipotermija, usporavanje metabolizma, tjeskoba, depresija, slabljene mišića i tkiva… Trebamo li još nabrajati?!

VEZANE VIJESTI
VIDEO Kako u dva koraka sami možete napraviti dezinfekcijska sredstva

Holivudska dijeta
To je dijeta koja traje 24 sata ili 48 sati. U tom vremenu nećete jesti kruh, ali ni većinu drugih nutritivno vrijednih namirnica. Točnije, nećete jesti ništa, ali ćete piti sok. Ova dijeta izaziva gotovo identične posljedice kao i izgladnjivanje. Jedino što njome gubite je voda iz tijela te zdravlje. Vaše tijelo neće dobivati proteine i željezo. Stručnjaci je ističu kao posebno opasnu dijetu.

Dijeta s juhom od kupusa
Predviđeno trajanje ove dijete je sedam dana, koliko je, kažu tvorci, dovoljno za značajan gubitak kilograma. Istina je da ćete na početku izgubiti nekoliko kilograma, ali ćete ih vrlo brzo vratiti, možda čak i koji više. Problem je dijete što ne predviđa unos mnogih nutritivno vrijednih namirnica koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Osim toga, okus juhe je iznimno loš i treba vam jaka volja da izdržite. Može sniziti i tlak, pa se kao posljedica javlja vrtoglavica i bezvoljnost. U svakom slučaju, riječ je o dijeti koja neće ispuniti svoju svrhu, ali vam hoće narušiti zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here