U sklopu obilježavanja Dana Općine Topusko i blagdana njenog zaštitnika, svetoga Vida, u subotu, 17. lipnja u prostoru Top-Termi održano je predavanje o programima ruralnog razvoja, nakon kojeg je počela 4. Seoska olimpijada Korduna.

U službi Razvoja ruralnog područja „SVE JE RURALNO, ALI JEDAN JE KORDUN“ LAG Petrova gora organizirao je predavanje o programima ruralnog razvoja.  Jedan od najprepoznatljivijih LAG – ova u Hrvatskoj je upravo LAG Petrova gora koji obuhvaća općine iz Karlovačke županije Barilović, Vojnić i Krnjak te iz Sisačko-moslavačke Gvozd i Topusko. Broj članova LAG-a iz godine u godinu raste pa ih je tako sada gotovo 80, a raste i interes za prijavu projekata na natječaje Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. , kaže nam voditeljica Ureda LAG-a Ljubica Šolić.

Predavanje pod nazivom „Integrirani pristup razvoja ruralnog područja kroz povezivanje poljoprivrede i turizma“ održao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić koji je članove LAG-a Petrova gora upoznao sa trenutnim natječajima iz Programa ruralnog razvoja.

Ovom prilikom predstavljen je primjer dobre prakse iz Međimurja gdje tamošnje toplice usko surađuju sa svojim OPG-ima plasirajući njihove proizvode kroz svoju ponudu, a takav spoj poljoprivrede i turizma bilo bi dobro prenijeti i na Top-Terme u Topuskom kako bi potencijal termalnih izvora još snažnije utjecao na cjelovit razvoj ruralnog područja, istaknuto je na predavanju.

Razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma glavne su smjernice našeg programa razvoja Općine Topusko, naglasio je načelnik Ivica Kuzmić.

Nakon predavanja ispred Hotela u Topuskom prema nogometnom igralištu krenula je svečana povorka sudionika 4. Seoske olimpijade Korduna predvođenih konjskom kočijom i pjesmom KUD-a Gređani i KUD-a SKD-a Prosvjeta Pododbor Vojnić. A upravo je iz Vojnića i krenula ideja o održavanju ove olimpijade, otkriva nam načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić.

Gotovo 200 natjecatelja s područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, ali i gosti iz Umaga i Rijeke svoje sposobnosti pokazali su u 10 disciplina, a oživljavanjem tradicijskih igara žele se poboljšati postojeći te stvoriti i dodatni sadržaji u svrhu promicanja ruralnog turizma.

Program obilježavanja Dana Općine Topusko i blagdana njenog zaštitnika, svetoga Vida, nastavlja se u nedjelju, 18. lipnja u 10.30 kada će biti služena Sveta misa u Župnoj crkvi u Topuskom, a od 17 sati ispred Hotela bit će upriličen bogat kulturno-umjetnički i sportski program.

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here