“Trgovska gora nije prihvatljiva lokacija za odlaganje nuklearnog otpada!”

Ponovno aktualizirana problematika potencijalnog odlaganja nuklearnog otpada na području Dvora na Uni

384

Nakon što je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Čerkezovac na Trgovskoj gori, ponovno je aktualizirana problematika potencijalnog odlaganja nuklearnog otpada na području Dvora na Uni, u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Naime, ministar je to izjavio nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Njegove izjave je komentirao petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji je još jednom ponovio kako je to rješenje neprihvatljivo.

„Trgovska gora nikako nije niti bi trebala biti prihvatljiva lokacija za odlaganje nuklearnog otpada. Takav plan je nespojiv sa životom na ovom području, nije u skladu s odgovornošću prema prirodi, nije spojiv s ekološkom proizvodnjom niti održivim razvojem i sa svim onime što planiramo na ovom području. Mi imamo svoju strategiju Grada Petrinje gdje je ekološka proizvodnja prioritet. Ovdje su bogati prirodni resursi, tu su šume, rijeka Una, bogati biljni i životinjski svijet… Poljoprivreda je ono što bi nam u budućnosti trebalo biti jako važno, naročito za ovaj kraj. Mi ovdje na Banovini imamo i Centar za šljivu i kesten, znamo daje to područje bogato kestenovim šumama i vjerujemo da je budućnost i u vodi čiji su resursi također biti za ovo područje i koje bi trebalo štititi. Mislim da je sa sigurnosnog, ali i ekološkog te gospodarskog aspekta takvo rješenje za ovo područje neprihvatljivo“, poručio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski Komunalac se pohvalio novim prostorom

Podsjetio je kako je o ovoj problematici, upozoravajući na moguće katastrofalne posljedice ovakve odluke, govorio više puta u javnom prostoru, organizirao je i prosvjede od Dvora, preko Petrinje, do Zagreba, brojne sastanke s građanima, udrugama, stručnjacima iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, a poručuje kako će govoriti i dalje.

„O problem odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori više sam puta govorio i u Hrvatskom saboru. Kao saborski zastupnik koji dolazi iz ovog područja, imam obvezu o tome govoriti jer je to problem koji veliki dio građana Dvora, Pounja i Banovine smatra da takvo rješenje nije u redu i nije prihvatljivo. Što učiniti dalje? Moramo vidjeti. Mislim da će se sigurno stvoriti kritična masa istomišljenika. Treba dobiti suglasnost i s lijeve i s desne obale Une, jer Hrvatska država ima i susjede, a ovo je problem koji se tiče i BiH. Slovenci još nisu dali svoje definitivno mišljenje. Strah je sigurno opravdan i bojim se da nakon 2025. godine, Europska unija neće imati neku svoju destinaciju za odlaganje nuklearnog otpada, osim Čerkezovca u Dvoru. Na taj bi način ta destinacija mogla postati odlagalište za čitavu Europsku uniju. To je moja bojazan. Možemo mi imati i imamo sporazum sa Slovencima, no što će Europska unija odlučiti i što će biti njihov interes, to definitivno ne mogu vidjeti. No, ja smatram da se i Zrinska i Trgovska gora trebaju sačuvati, jer čitavo ovo područje svoju budućnost bazira na poljoprivrednoj, ekološkoj proizvodnji i zaštićenoj prirodi i prirodnim resursima“, ustvrdio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Novi izgled središta grada

Dodao je kako treba što više angažirati i senzibilizirati ljude, prosvjednike, udruge i političare. Uputio je apel Sisačko – moslavačkoj županiji, gradovima i općinama da se jasno odrede prema ovom temi, odnosno izjasne kako im je ta lokacija neprihvatljiva. „Ako ta lokacija bude konačno potvrđena kao odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada, onda možemo reći kako niti mi niti naša djeca i unuci, ovdje više nemamo budućnost“, zaključio je Dumbović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here