TROKUT-NOVSKA Obilježena godišnjica operacije “Orkan 91”

Svečana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu održala se danas na lokaciji Trokut-Novska.

505

Već tradicionalno 29. listopada, na dan kada je operacijom Orkan 1991. godine započelo oslobađanje zapadnoslavonskog područja u Domovinskom ratu, kod spomen obilježja Trokut – Novska, održana je svečana komemoracija i odana je počast braniteljima poginulim na novljanskom ratištu. 

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Prije 28 godina, 29. listopada 1991., otpočela je prva napadna operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu „Orkan 91“, kojom je razbijen neprijatelj i do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. oslobođeno oko 750 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije.

U borbama na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 337 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, a 672 ih je ranjeno.

VEZANE VIJESTI
Pobijedili smo 2017., pobijedit ćemo opet!
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Komemoracija je započela svetom misom za poginule branitelje, a nastavljena polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja. Vijence su položila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Vlade i Hrvatskoga sabora, predstavnici braniteljskih udruga, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke i Zagrebačke županije te gradova i općina iz kojih su na novljansko ratište stigle hrvatske postrojbe.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Zapadnoslavonsko ratište pokazalo je slogu i jedinstvo hrvatskoga naroda te ljubav prema Domovini, istaknuli su izaslanik Vlade, ujedno i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić.

VEZANE VIJESTI
FOTO Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

“Ovo je bila jedna od najkrvavijih bitaka tijekom koje su naši branitelji položili svoje živote. Operacija Orkan jedna je od operacija koje su spriječile velikosrpski prodor i kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Hvala vam dragi branitelji, hvala vam na hrabrosti i hvala vam na tome što ste sudjelovali u oslobađanju Hrvatske”, poručio je između ostalog Žinić, pozvavši mlade da ne okreću leđa svojoj Domovini. Cijelo obraćanje poslušajte ovdje.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Izaslanik hrvatske predsjednice, brigadni general Ivica Komljen je istaknuo da je Operacija “Orkan 91” jedna je od prvih pojeda i prekretnica u Domovinskom ratu. “Ova je operacija utrla put Hrvatskoj vojsci u oslobođenju Domovine pokazavši njezinu snagu i sposobnost”, rekao je Komljen, a prenosi Hina.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Svetu misu kojom je započela komemoracija predvodio je vlč. Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome apostola u Rajiću, u koncelebraciji s vlč. Pericom Matanovićem, župnikom župe blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj i dekanom Novljanskog dekanata vlč. Pejom Oršolićem.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here