VIDEO – U Prnjavoru Čuntićkom strahuju zbog klizanja tla

786

U Petrinji strahuju da bi ih mogla zadesiti sudbina Hrvatske Kostajnice budući je u Prnjavoru Čuntićkom, uslijed natopljenosti tla topljenjem velike količine snijega, došlo do pucanja tla. Ugroženo je desetak kuća u podnožju brda na kojem je aktivirano klizište. Problem je to na kojeg su upozorili mještani Prnjavora Čuntićkog, među njima i Marija Radošević.

„Ovo je klizište nastalo 2014. za velikih kiša i poplava i svake godine kad je zima, snijeg i kiša, pomalo klizi. Ove je godine najružnije i bojimo se za naše kuće. Normalno da se bojimo za sve, kuću i sve ostalo. Nas tu nema puno i normalno da ne spavamo. Ugroženo je desetak kuća ugroženo. Ne spavamo, stalno izvirujemo, gledamo što se događa. Jutros kad sam se ustala, vidjela sam da ovaj gornji dio klizi iznad moje kuće. Nije nam svejedno“, poručila je Radošević.

Mještani su o pucanju tla obavijestili centar 112 koji je pak izvijestio Stožer civilne zaštite Grada Petrinje, rekao je prilikom obilaska terena 16. ožujka načelnik Stožera Vlado Lovreković.

VEZANE VIJESTI
VIDEO/FOTO Petrinjci u Zagrebu predstavili dio bogate povijesne, kulturne i tradicijske baštine

„Sinoć smo izašli ovdje na teren, o tome izvijestili ponovno službu 112. Danas smo došli pregledati, vidjeti ima li nekih promjena i vidimo da ima novih pukotina. Danas ćemo obavijestiti stručnjake koji bi mogli procijeniti koliko je to opasno i koliko ima potrebe za eventualnim oprezom ovih stanovnika koji žive u ovih 10-tak kuća koji se nalaze ispod ovog brda. Pukotina je otprilike dužine 200 metara. To je i inače područje koje je sklono klizanju, ali sada je zbog velikih količina vode došlo do puno većih pucanja terena nego što je to do sada bio slučaj“, kazao je Lovreković.

Da je stanje zabrinjavajuće te da treba biti na oprezu i poduzeti sve kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice smatra i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Danas smo samo izvidjeli situaciju, vidjeli da su ove pukotine izrazito problematične i da je cijelo brdo „krenulo“ prema 10-tak kuća i gospodarstvenika koji ovdje žive i koji na kraju nemaju mirnu noć. Noćas nisu spavali, osjetili su i čuli tutnjavu i nakon što su vidjeli sve ono što se dogodilo u Hrvatskoj Kostajnici, normalno da su zbrinuti. Teren je nažalost takav kakav je. Mi ćemo morati aktivirati struku, teren se mora istražiti i moramo vidjeti što prvo možemo napraviti. Sigurno da su nam prioritet ove kuće koje prve mogu nastradati“, kazao je uvodno Dumbović te dodao da će, kao gradonačelnik i saborski zastupnik, u rješavanje ovog problema uključiti Vladu Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i sve one koji mogu donijeti odluke u interesu očuvanja imovine i života na ovom području.

VEZANE VIJESTI
Otvoreni radovi na dječjem igralištu Slatina, evo kada bi trebali biti gotovi

„Mislim da je priroda čovjeku dala poruku i da je čovjek dobio u zadatak da mora voditi brigu o prirodi. Ovo ide u prilog i tvrdnjama koje ponavljam unazad deset godina, da ovo područje Hrastovačke i Trgovske gore, ne zaslužuje nuklearni otpad, koji je planiran za odlaganje 700 metara zračne linije od Une. To je definitivno neprihvatljivo i svi oni koji se bave istraživanjima i koji su donijeli odluke u prostornim planovima koje su i višeg i nižeg reda, mogu si slobodno staviti prst na čelo i vidjeti jesmo li u pravu svi mi koji se borimo za ovaj kraj da u budućnosti bude siguran bar kad je u pitanju ekološki život, zdrav život i sve ono što ovaj kraj zaslužuje“, poručio je Dumbović uvjeren kako je do ovog problema došlo i zbog nekontrolirane sječe šuma na petrinjskom području, na koju je također upozoravao u više navrata.

VEZANE VIJESTI
Povratak skele u Nebojan

„Ono što građani grada Petrinje i ovog prostora mogu očekivati kada je u pitanju devastacija prostora je da ću pozvati na građanski neposluh i blokadu cesta svima onima koji ovdje sijeku šume i odvoze tu šumu dalje iz grada Petrinje, a koja nam ostavlja ovakve probleme“, zaključio je petrinjski gradonačelnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here