VIDEO U rad puštena prva kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu RH

Postrojenje vrijedno 209,5 milijuna kuna u rad pustio premijer Andrej Plenković

792

U Velikoj Ludini je 17. siječnja na prigodnoj svečanosti otvorena prva kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu RH.

Riječ je o tehnološki najkompleksnijem objektu na tom sustavu u čiju je izgradnju uloženo 209,5 milijuna kuna, a koju je u rad pustio premijer Andrej Plenković. On je ustvrdio kako su upravo ovakvi objekti konkretni primjeri jačanja energetske infrastrukture u Hrvatskoj i u Europi.

„Želio bih čestitati upravi Plinacroa, ministru Ćoriću i svima koji su predano radili proteklih šest mjeseci da se ovdje u Velikoj Ludini izgradi kompresorska stanica, najkompleksnije postrojenje na našem sustavu opskrbe i otpreme plinom, koje omogućuje dvosmjerni transport plina i čime se daje nova strateška dimenzija energetske sigurnosti i sigurnosti opskrbe plinom te otvaraju nove mogućnosti suradnje prema Mađarskoj, ali drugim zemljama srednje i istočne Europe. Ova je investicija u skladu  s odgovarajućom regulativom Europske unije, s našim strateškim određenjem da ju izgradimo, donijela je novu kvalitetu energetskoj sigurnosti Republike Hrvatske, u skladu je i s onim što želimo kroz strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske. Očekujem da Plinacro nastavi angažirano graditi i investirati u druge projekte koji se odnose na energetsku sigurnost, posebice plin“.

VEZANE VIJESTI
Na području grada Gline neće se odlagati azbestni otpad

Kompresorska stanica  omogućuje da se 24 sata dnevno, 365 dana u godini nadgleda stanje sigurnosti na Plinacroovim objektima. No projekti idu dalje, potvrdio je Ivice Arara predsjednik Uprave Plinacra, državnog operatora plinskog transportnog sustava.

„Uistinu smo ponosni na činjenicu da je, zahvaljujući predanom radu naših zaposlenika i svih ostalih uključenih u projekt, kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 mjeseci. Koristim priliku da se zahvalim i resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje nam je u tom našem nastojanju pružilo svu potrebnu potporu. Ovo je bio jako složen zadatak, jer je riječ o najkompleksnijem objektu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu. Počeli smo s radovima izgradnje otpremnog plinovoda Zlobin – Omišalj i on će do kraja godine biti u funkciji. To je naša obveza i to ćemo napraviti. Taj projekt je prepoznala i EU koja ga sufinancira sa 17 milijuna eura“.

VEZANE VIJESTI
Javno prezentirali kako planiraju trošiti sredstva poreznih obveznika

Na otvorenju je nazočio i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je zahvalio upravi Plinacroa, premijeru, resornom ministru i čitavoj Vladi što vode brigu o našem energetskom sustavu. Ustvrdio kako je ovo postrojenje vrlo važno za čitavu Hrvatsku, ali i za županiju i općinu Velika Ludina.

„Značajno je za lokalnu zajednicu jer će dio komunalne naknade, koji će Plinacro plaćati za ovo postrojenje, ići u općinski proračun. To će obogatiti proračun i omogućiti određene daljnje stvari. Osim ovog postrojenja za nas je vrlo bitno podzemno skladište plina koje se nalazi nedaleko odavde. Naš je interes rudna renta koja najvećim dijelom ide državi, a tek manji dio općini. Mislim da bi to trebalo promijeniti u zakonu tako da, kao i za određene druge rudne rente, najveći dio pripadne jedinici lokalne samouprave, dio županiji i dio državi. Razgovarali smo s premijerom i ministrom da se određena zakonska regulativa u tom smislu promjeni kako bi i kraj gdje se to nalazi imao određene koristi“.

VEZANE VIJESTI
Asfaltirana dionica jedne od posljednjih makadamskih državnih cesta

Dodajmo kako su svečanosti prisustvovali i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar državne imovine Mario Banožić, članovi diplomatskog zbora, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović, članovi Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije i brojni drugi gosti.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here