U Sisku otvorena izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

45

“Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” – naziv je likovne izložbe oca i kćeri Ivice i Kristine Mareković, koja je u petak navečer otvorena u sisačkom Velikom Kaptolu, sjedištu Sisačke biskupije.

Tom se izložbom nastavlja tematska izložba kojom već deset godina, svake godine s novim autorima na istu temu, obilazi hrvatske gradove. Na poticaj rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca, vlč. Antuna Sente, za sisačku su izložbu kao autori odabrani i sisački akademski slikari. Oni su, u relativno kratkom roku, posebno za ovu prigodu, nacrtali dvadesetak ulja na platnu koji prikazuju hrvatske svece i blaženike.

“U ovim se radovima osjeća likovni i duhovni zanos. Umjetnici su, svako na svoj način, prikazali svece i blaženike, što je od njih tražilo nešto više ljudske odgovornosti. Naravno da su si umjetnici mogli uzeti nešto više slobode u prikazu osoba iz iz davnih vremena, ali je nešto teže i odgovornije bilo portretirati suvremenike. Autori su kroz element duhovnosti s njima komunicirali. Zbog toga možemo reći da ovo nije puka izložba portreta, već poziv na dijalog s osobama koje slike prikazuju”, rekao je na otvorenju izložbe likovni kritičar, prof. Stanko Špoljarić.

Ivica Mareković, inače poznatiji kao pejzažist, rekao je kako se morao detaljnije upoznati s nekim razdobljima povijesti hrvatskog naroda iz kojeg potječu osobe koje je crtao, ali i njihovim životom. Njegova kćer Kristina, također akademska slikarica prvi put se, kako je rekla, sastala sa sakralnim temama. U svakom slučaju, za nju je to bio novi izazov i novo iskustvo.

Izložbu je proglasio otvorenom sisački biskup Vlado Košić, koji je podsjetio da je i u Sisku živio jedan svetac, Sveti Kvirin, koji je danas zaštitnik grada i biskupije.

Izložba, koja je postavljena u dvorani koja nosi ime “Juran i Sofija”, jer je u njoj 1839. godine izvedena istoimena, prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku Ivana Kukuljevića Sakcinskog, obići će još neke gradove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here