U dvije petrinjske osnovne škole njihov osnivač, Sisačko – moslavačka županija uložila je oko 850 tisuća kuna i to u uređenje i opremanje školske kuhinje i informatičke učionice, nabavku računala i uređenje sportske dvorane.

Naime, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić obišao je kuhinju i informatičku učionicu u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića gdje je ravnateljicu Ružu Novaković razveselio odlukom o darovanju 20 računala vrijednih 100 tisuća kuna.

„Zahvaljujem županu što je našao vremena da posjeti našu školu i moram zahvaliti za sve ono što je do sada uloženo u školu. Danas smo pokazali županu novo opremljenu i uređenu kuhinju koja je počela s radom u ovoj školskoj godini. Djeca imaju tri puta tjedno topli obrok tako da smo i kvalitetu dječje prehrane doveli na jedan visoki standard.  Isto tako pokazali smo županu kamo je otišao novac za uređenje još jedne učionice za informatiku. Sadašnja učionica informatike je mala i skučena, računala su jako stara, 14 i više godina. Danas smo dobili i jedan jako lijepi poklon. Uz kabliranje učionice informatike, dobili smo i odluku o donaciji 20  novih računala što će biti dostatno za ovu novu informatičku učionicu koju će od jeseni najvjerojatnije u redovnom programu informatike koristiti učenici petog i šestog razreda“, kazala je Novaković.

Više od 500 tisuća kuna uloženo je u ovu školu, a ulaganja su to koja su više nego isplativa jer se tiču naše djece, rekao je župan Žinić.

„Naša djeca će imati minimalno tri topla obroka tjedno. Da bi ih pripremili za svih tih 300-400 učenika, u kuhinji mora biti dobra oprema. Ulaganja u instalacije, uređenje i sve ono što je potrebno od opreme u kuhinji, uloženo je oko 370 tisuća kuna.  Cilj nam je u sve škole uvesti ovaj način rada da naša djeca imaju tople obroke. Često puta je ovaj topli obrok i jedini koji neka od te djece imaju u danu jer imamo i djece iz socijalno ugroženih obitelji. Nastojat ćemo i ostale škole opremiti na ovaj način, iako smo već u protekle dvije-tri godine desetak škola opremili s novim uređajima u kuhinjama i sada imamo mogućnost kuhanja toplih obroka“, kazao je Žinić.

Uz kuhinju,opremljena je i informatička učionica u koju su postavljene sve potrebne instalacije. Tzv. kabliranje koštalo je 70 tisuća kuna, a uz 20 novih računala, time su stvoreni vrhunski uvjeti za nastavu informatike. Župan je dodao i kako je pripremljen projekt energetske obnove ove škole u vrijednosti gotovo sedam milijuna kuna. Žinić očekuje kako bi radovi mogli krenuti već ovog ljeta.

Nakon toga župan je posjetio Osnovnu školu Mate Lovraka gdje ga je s dovršenim radovima na adaptaciji školske sportske dvorane upoznala ravnateljica škola Ankica Krnjajić Magdić.

„Počašćeni smo županovim dolaskom u našu školu, tim više što je Sisačko-moslavačka županija pokazuje razumijevanje za potrebe naših učenika da se obnovi školska dvorana. Zamijenili smo pod, nabavili neke nove rekvizite, kupili dvoja nova vrata, stavili zaštitne mreže… vrijednosti radova koji su ovdje napravljeni su 358 tisuća kuna, a sve za dobrobit naše djece i radi njihove sigurnosti. Prijašnji uvjeti nisu bili dobri za sigurnost učenika, pod je bio od OSB ploča, a znamo koliko je to opasno ako dijete padne. Nama zapravo nedostaju dimenzije dvorane što ne možemo  promijeniti, ali i s ovim smo jako puno dobili“,  ustvrdila je ravnateljica.

Unatoč činjenici kako je dvorana malenih dimenzija i donedavno nije imala zadovoljavajuće uvjete, učenike OŠ Mate Lovraka to nije  sprječavalo da postižu sjajne sportske rezultate od kojih prednjače učenice tzv. Lovrekice koje su uspješne košarkašice. Župan Žinić je zaključio kako očito za vrhunske rezultate nisu presudni samo uvjeti, već i talent i rad.

„Uredili smo dvoranu koja je puno manjih gabarita, i dužine i visine, no u njoj se ipak može se odvijati nastava tjelesnog odgoja koja je propisana. Uvjeren sam da će vrlo brzo krenuti izgradnja nove sportske dvorane, ovdje u neposrednoj blizini škole, sredstvima iz Intervencijskog plana grada Petrinje, tako da će učenici , ne samo ove, već i ostalih škola, ali i ostali sportaši, imati puno kvalitetnije uvjete za nastavu i bavljenje sportom. Osim tvojih ulaganja u sportsku dvoranu, uskoro ćemo ovdje uložiti i oko 700 tisuća kuna za kompletnu izmjenu rasvjetnih tijela u čitavoj školi tako da ćemo dobiti puno bolje osvjetljenje u učionicama, a i uštedjet ćemo na električnoj energiji“, istaknuo je župan.

Dodajmo kako su župana u novoj dvorani Osnovne škole Mate Lovraka nagovorili da se okuša u bacanju slobodnjaka, a kako se to radi, županu je pokazala i jedna od Lovrekica koja je sa svojim kolegama iz razreda u tom trenutku stigla u dvoranu na sat tjelesne i zdravstvene kulture.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here