Uskoro kreće novi poziv za subvencioniranje stambenih kredita za mlade

Prijave za treći krug subvencija za stambene kredite kreću od 10. rujna, a prate ga i najniže kamate do sada

356

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja najavio je treći poziv mladima za subvencioniranje stambenih kredita koji će biti otvoren do 10. rujna.

Novim pozivom svi zainteresirani moći će se pridružiti preko 5300 onih koji su ovu mogućnost iskoristili u protekle dvije godine, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar predstavljajući ovu, ali i druge nove mjere stambene politike koje provode Ministarstvo i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Najniža kamata za kredit do sada

Odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto, a ministar je pozvao mlade da već sada počnu s pripremom dokumentacije.

“Svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobit će subvenciju, a poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu. Ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, a izmjenama Zakona omogućili smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu, ne samo novorođenu”.

Štromar je kazao kako će slijedeće godine javni poziv biti otvoren dva puta, u ožujku i rujnu. Zadovoljan je jer se ovo pokazala kao dobro poznata i prihvaćena demografska mjera koja se provodi od 2017. godine, a koja mladima pomaže riješiti stambeno pitanje plaćanjem dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate kredita.

VEZANE VIJESTI
Ministar Štromar komentirao političke aktualnosti

Trajanje kredita 

Subvencija se produžuje za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a posljednjim izmjenama zakona omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

“Do sada je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima više od 5300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Te obitelji sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više 700 djece. U 2018. broj zahtjeva porastao je za gotovo 30 posto, a ove godine očekujemo još veći interes. Svi oni koji još uvijek nisu pronašli odgovarajuću nekretninu, neka znaju kako će poziv biti otvoren i iduće godine”, zaključio je Štromar.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"

Kriteriji za prijavu

Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

VEZANE VIJESTI
Novosti kod kupnje POS-ovih stanova, evo što Vlada predlaže

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Treba svakako spomenuti i program poticane stanogradnje (POS) u koji je do sada uloženo više od četiri milijarde kuna. Mladi po tom programu imaju mogućnost kupiti stan po cijeni kvadrata manjoj od tržišne, a dobivaju sigurnost i kvalitetu izgradnje. Po njemu je do sada izgrađeno 8276 stanova, u pripremi je još tisuću, ponajprije u mjestima u kojima raste turizam.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here