Uskoro u RH počinje prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti

Bolest se razvija na specifičan način, neki oblici bolesti počinju ranije, neki kasnije, a neki brzo napreduju, pa je terapiju nužno individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Liječnici se nadaju da će supstitucijskom terapijom enzima ili proteina poboljšati liječenje nekih oblika bolesti

453

Uskoro bi trebalo započeti prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj, najavili su iz udruge “Parkinson i mi” u povodu Svjetskog dana Parkinsonove bolesti. Istraživanje bi moglo dovesti do usporavanja i zaustavljanja progresije te bolesti od koje kod nas boluje više od 14.500 ljudi.

Predsjednica udruge i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka Vladimira Vuletić kazala je da u Hrvatskoj do sada nisu objavljena epidemiološka studija Parkinsonove bolesti, iako neke susjedne države, a posebno zemlje zapadne Europe, već dugo imaju takve podatke te istaknula:

VEZANE VIJESTI
UPOZORENJE I SAVJETI GRAĐANIMA Visoko onečišćenje zraka u Dugavama

“Genetsko istraživanje značajno je kako bismo u populaciji identificirali prisutne genomske faktore koji dovode do bolesti i sukladno tome prilagodili individualno vođenje bolesnika”.

Za Parkinsonovu bolest karakteristični su problemi s motorikom, odnosno tremor (drhtavica) i ukočenost mišića. Bolest se razvija na specifičan način, neki oblici bolesti počinju ranije, neki kasnije, a neki brzo napreduju, pa je terapiju nužno individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Stoga se liječnici nadaju da će supstitucijskom terapijom enzima ili proteina poboljšati liječenje nekih oblika bolesti.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Promet tramvajima preusmjeren zbog prometne nesreće

“Zahvaljujući farmakogenetici moguća je personalizirana medicina, koja je budućnost liječenja bolesnika s Parkinsonom”, ističe Vuletić.

Uz nju, na projektu genetskog istraživanja koji podržava Sveučilište u Rijeci, sudjelovat će Fran Borovečki iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb. Borovečki navodi da su liječnicima moderne genomske metode omogućile zamjetan uvid u molekularne mehanizme nastanka i progresije Parkinsonove, kao i drugih neurodegenerativnih bolesti. Od istraživanja očekuje da će se u budućnosti moći odrediti novi ciljni mehanizmi za razvoj dijagnostičkih postupaka i inovativnih lijekova, koji bi trebali donijeti značajan boljitak našim pacijentima.

VEZANE VIJESTI
Požar u Črnomercu, gorjela obiteljska kuća

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu, prigodnom prodajom tulipana, uz ping-pong, ples i kiparsku radionicu, koji dokazano kod oboljelih dovode do redukcije stresa i smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here