Uskršnja šunka u kruhu

2834

Uz pisanice i mladi luk nezaobilazna delicija uskršnjeg stola svakako je i šunka pečena u kruhu koja osim tradicionalnog pruža i gurmanski doživljaj.

POTREBNO:

  • Šunka ( vrsta i veličina po želji)
  • Žličica soli
  • Prstohvat ružmarina,
  • Lovorov list
  • Bijelo vino (po želji)

KRUH NA MLIJEKU:

  • 1kg brašna za dizana tijesta
  • 2 jaja
  • paketić svježeg kvasca
  • žličica soli
  • žličica šećera
  • 1/2 l mlijeka
  • 75 ml ulja

ZA PREMAZIVANJE:

  • 1 žumanjak ( prije pečenja)
  • 1 bjelanjak ( nakon pečenja)
baner monitor 728x90

PRIPREMA:

Priprema šunke:

Kupovne, već termički obrađene / kuhane šunke, mogu se peći u kruhu bez prethodnog kuhanja, ali se za sočniji okus šunke preporučuje kratko je prokuhati na sljedeći način:

  • šunku ili lopaticu potrebno je staviti u hladnu vodu s lovorovim listom i paprom te kuhati u nesoljenoj vodi do momenta ključanja vode. Šunku potom ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala kako bi bila punog okusa.
  • ZA BOLJI OKUS ukoliko želite, 1/3 vode u kojoj se šunka kuha zamijenite bijelim vinom.

Šunku koja nije prethodno obrađena kuhajte na sljedeći način:

  • Šunku operite, zatim, položite u odgovarajući lonac te dodajte vode koliko je potrebno da je u potpunosti prekrije. Bitno je da voda bude hladna te da je lonac na umjerenoj vatri kako bi se šunka postepeno zagrijala. Od trenutka kada voda počne ključati, pravilo je da šunku kuhate onoliko sati koliko ima kilograma, npr. šunku od tri kilograma, kuhat ćete tri sata.
  • ZA BOLJI OKUS ukoliko želite, 1/3 vode u kojoj se šunka kuha zamijenite bijelim vinom.

Priprema kruha:

SAVJET PRIJE PRIPREME: Sastojci trebaju biti topli, ali ne i vrući jer su to najbolji uvjeti za kvasac. Pustite da se tijesto diže na toplome mjestu.

  • U lončić uliti 1/2 l toplog mlijeka. Umiješati žličicu šećera i izmrviti kocku kvasca. Promiješati i ostaviti da se kvasac digne na površinu mlijeka ( cca 10 min ).
  • Nakon što se kvasac rastopio, treba zamijesiti tijesto. U brašnu napravite rupu u koju razlijte jaja, miješajte kuhačom. Potom u rupu dodati malo po malo uz stalno miješanje mlijeko s kvascem. U to dodati žličicu soli i postepeno umiješati ulje. Zamijesiti i ostaviti da se digne (cca 40-45 min).
  • Kad se tijesto diglo, mijesite ga barem deset minuta kako bi dobilo potrebnu gustoću. To razvija gluten iz brašna i daje teksturu. Provjerite je li tijesto spremno za pećnicu na sljedeći način: oblikujte ga u kuglu i pritisnite prstom – tijesto bi se trebalo vratiti kao da je elastično.
  • Kada je tijesto dovoljno elastično razvaljajte ga na cca 1-1,5 cm debljine. Višak tijesta odrežite i ostavite za dekoraciju (pletenicu, zečiće…).
  • Na tijesto potom položite ohlađenu kuhanu šunku, premažite je žumanjkom, umotajte u tijesto te stavite peći na 200 C na 50 min ( u tom slučaju koristite foliju kako ne bi zagorio gornji dio kruha) ili na 180 C na cca 1,5 h. Odmah po izlasku kruha iz pećnice premažite ga bjelanjkom za ukusniju koricu.

USKRŠNJI ZEČIĆ:

SAVJET ZA KUHANJE JAJA:

Jaja staviti u posudu s hladnom vodom oko 2-3 cm preko jaja. Pustiti da voda prokljuća i odmah isključiti vatru. Ostaviti da jaja tako stoje u vrućoj vodi 10 minuta i onda ih premjestiti u posudu sa hladnom vodom da stoje 5 minuta. Za lakše skidanje ljuske u vodu dodati malo soli.

Poslužite s kuhanim jajima, mladim lukom ili francuskom salatom. U slast!

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here