VARAŽDIN Prevarantima uplatila 40.000 kuna za liječenje sina

127

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su jučer, 7. studenog zaprimili prijavu žene (50) iz Varaždina radi tzv. Nigerijske prijevare.

Naime, nesretna žena je tijekom mjeseca listopada prošle godine stupila preko društvene mreže u kontakt s osobom koja se predstavila kao liječnik iz SAD-a. Iskoristivši njezinu lakovjernost do mjeseca kolovoza ove godine u više je navrata zatražio da mu uplati različite novčane iznose putem jedne svjetske tvrtke za organizaciju prijenosa gotovog novca na otvoreni račun njoj nepoznate osobe u Nigeriji, a sve iz razloga liječenja bolesnog sina. Oštećena je žena putem bankovnih transakcija ukupno uplatila iznos od četrdesetak tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare, te nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nigerijske prijevare

Ovim putem iz policije skreću pozornost građanima na oprez zbog Nigerijskih prijevara. Takve prijevare su se pojavile početkom 90-ih godina, a prijevara nastoji uvjeriti žrtve da uplate male svote koje bi s vremenom dale višestruki dobitak. Obično u poruci piše da osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka. Ako žrtva nasjedne na takvu prijevaru, od nje se traži da uplati određenu količinu novca koju navodni posjednik novca u tom trenutku ne posjeduje. Žrtve se uz obećanje o bogatoj proviziji moli da pošalju novac ili da čak dođu u Nigeriju.

Studentica Mateja Feljan rođena je 28. rujna 1991. godine i znatiželjna od djetinjstva s pisanjem prvih priča počela je još u osnovnoj školi. Pohađala je novinarsku grupu u kojoj se zaljubila u novinarstvo i na to gleda kao na preteču ‘pravom’ novinarskom poslu koji sada radi..

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here