VELIKA GORICA Novčane kazne za neuklanjanje ambrozije

Građani također mogu Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice prijaviti površinu zaraslu ambrozijom

494

Grad Velika Gorica apelira na građane da uklone ambroziju, kazne za neodržavanje površina u između 600 i 2000 kuna.

Ljetno razdoblje vrhunac je sezone alergije. Od peludi alergogenih biljaka u zraku najzastupljenija je pelud ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) koja je ujedno i najagresivniji alergen. Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka.

“Tek zajedničkim naporom može se spriječiti širenje ambrozije i pomoći sve većem broju stanovnika našeg Grada koji teško podnose period cvjetanja ambrozije”, priopćili su iz Grada Velike Gorice.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - U Velikoj Gorici sprema se nevrijeme

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske (NN 72/07). Obveze iz Naredbe odnose se na vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenike upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, koji su dužni tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina (uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova) redovito uklanjati i suzbijati ambroziju i to agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim metodama.

VEZANE VIJESTI
Opljačkan stan u Velikoj Gorici

Prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Velike Gorice 7/18) na području Grada Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obavezu uklanjanja ambrozije propisane su slijedeće kazne:

– fizičke osobe – 600,00 kuna
– pravne osobe – 2.000,00 kuna

Ukoliko želite prijaviti površinu zaraslu ambrozijom, možete kontaktirati Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, na broj telefona 6269-947 ili email poljoprivreda@gorica.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here