VIDEO ALARMANTNO STANJE Bihać prestaje financirati Vučjak, Crveni križ se povlači, azil traži 23 tisuće migranata?

663

Stanje u Bihaću pogoršava se, svjedoči tome i današnje upozorenje Misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini koji upozoravaju vlasti da ne smiju dopustiti eskalaciju migrantske krize na području Bihaća, pozvavši na hitno pronalaženje rješenja za alternativni smještaj za ilegalne migrante nakon što bude zatvoren prihvatni centar Vučjak, prenosi Hina.

Podsjećamo, ranije ovog tjedna gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je kako će lokalne vlasti od ponedjeljka prestati financirati rad kampa Vučjak u kojemu je sada smješteno oko dvije i pol tisuće ilegalnih migranata, a novi svakodnevno pristižu. Inače, kapacitet kampa je od 800 do 1000 ljudi.

“Ako se ova odluka provede, a prebacivanje migranata bude nastavljeno, raste i opasnost od mogućeg izvanrednog stanja na lokalitetu Vučjaka”, upozorili su iz UN-a jer niti pomoć koju je kamp do sada dobivao nije bila dostatna s obzirom na broj migranata koji se u njemu nalazi.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Akcija spašavanja devet migranata zatočenih u drvenom sanduku

Fazlić najavio obustavu pomoći kampu Vučjak od ponedjeljka, revoltiran nemarom državnih vlasti

“U BiH ne postoji migrantska kriza, već samo u Bihaću u kojem se trenutno nalazi više od 6000 migranata!”, poručio je Fazlić te dodao kako zamjera državnim vlastima jer se o migrantima posljednje dvije godine brinu samo Grad, Crveni križ i međunarodne organizacije. Tražio je pomoć na državnoj razini, ali je nisu dobili: “Cijelo ljeto sami se borimo s migrantima na Vučjaku, izdvojili smo više od 100.000 KM, a državna vlast nam ni marku pomoći nije dala! Sav novac iz proračuna trošimo na rješavanje krize u Kampu, pa smo odlučili od ponedjeljka prestati davati ikakve usluge Kampu kako bismo natjerali nadležne institucije da rade svoj posao!”- poručio je na konferenciji za medije u utorak Fazlić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Zahvaljujući policijskom psu Lordu spašena trudnica iz Palestine

Agencije UN-a koje djeluju u BiH istaknule su kako se taj kamp, koji je u blizini granice s Hrvatskom, svakako mora dislocirati jer tamo postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, a ta lokacije nije ni u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, prenosi Hina.

Kamp nema osnovne uvjete; nema vode, električne energije, dovoljno sanitarnih čvorova niti medicinske skrbi

Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe González Morales istaknuo je kako je Vučjak “apsolutno neprimjeren i nehuman” za smještaj ljudskih bića, te poručio vlastima BiH da prestanu prisilno dovoditi migrante u taj kamp. Bezuspješno, jer ih i nakon ovog apela bihaćka policija nastavlja dovoditi, pa je tamo tako samo ovog tjedna dovedeno njih 1700.

UN u BiH i drugi međunarodni partneri spremni su aktivirati raspoloživa sredstva kako bi pružili potporu vlastima pri uspostavi novog kampa u skladu s humanitarnim standardima ili pak povećanju kapaciteta već postojećih lokacija za smještaj, navode u izjavi koju je prenijela Hina.

VEZANE VIJESTI
POKUPSKO U tijeku opsežna potraga za većom skupinom migranata

Usprkos svim naporima, Fazlić ističe kako najmanje 150 migranata dolazi svaki dan u Bihać, najavio prosvjed

Fazlić je pak najavio kako, ne uspije li ova taktika “drmanja vladajućih” da preuzmu odgovornost, da će organizirati “divlji kamp Krajišnika” ispred Parlamentarne skupštine BiH i dolaziti tamo svaki dan dok se situacija ne riješi.

Da je situacija teža no što se javnosti predstavlja svjedoči i ova snimka na kojoj, kako prenosi USKinfo.ba, kolonu od oko tisuću migranata vode u ionako pretrpani Vučjak.

Kako su naveli na istome Portalu, Služba za poslove sa strancima ima registriranih 24 tisuće migranata, od kojih čak 23 tisuće traži azil, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izvor: Hina/Portal Radio Banovine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here