VIDEO Nakon 75 godina zazvonilo zvono na Zrinu

Posljednji puta zrinska zvona zvonila su na blagdan Male Gospe 1943. godine

397

Nakon što su zrinska zvona šutjela više od 75 godina, danas, 29. srpnja, na zvoniku spomen-crkve Našašća svetog Križa zazvonilo je novo zvono.

Posvećeno Blaženoj Djevici Mariji teško je 120 kilograma, a izliveno je u ljevaonici ARM u Bubnjarcima. Zvono je dar prijatelja Zrina koji je želio ostati anoniman.

Posljednji puta zrinska zvona zvonila su na blagdan Male Gospe 1943. godine, a već sutradan je Zrin izbrisan s lica zemlje, župna crkva Našašća sv. Križa srušena, selo spaljeno, a stanovnici ubijeni i iseljeni.

VEZANE VIJESTI
Sisačka biskupija bolnici u Sisku donirala respirator

Inače, radovi na spomen-crkvi Našašća svetog Križa u Zrinu teku prema predviđenom planu. U petak, 26. srpnja gosp. Ivan Jukić iz Drenja s prijateljima i potomcima Zrinjana dovezao je metalni križ kojega je sam izradio za zvonik zrinske crkve. Goste su na gradilištu pozdravili Marko Cvitkušić, ravnatelj Zaklade za gradnju župne crkve u Zrinu i župnik Stjepan Filipec. U popodnevnim satima radnici građevinskog obrta GME postavili su križ na vrh tornja.

Idućih se dana nastavljaju radovi na uređenju krovišta, žbukanju zidova u unutrašnjosti, radovi na fasadi,a u sklopu radova postavljeno je i spomenuto zvono. Također se pripremaju ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina koje će biti postavljene na pročelju crkve, a umjetnik Ivan Kujundžić izrađuje kameni oltar, ambon i svetohranište.

VEZANE VIJESTI
Misa za zatvorenike i djelatnike Kaznionice u Glini

Spomen-crkva bit će dovršena do rujna te će 14. rujna biti njezina posveta sa svečanom misom u 10.30 koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Svi koji žele pomoći u izgradnji crkve Našašća Svetog Križa svoje darove mogu uplati na račun Zaklade za gradnju župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak, IBAN: HR5823400091510584938, SWIFT: PBZGHR2X.

Sisačka biskupija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here