U Topuskom je u srijedu, 02. prosinca započeo susret lokalnih akcijskih grupa iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom tri dana razmijenit će iskustva i znanje, a sve u svrhu daljnjeg razvoja ljudskih kapaciteta ruralnog područja.

Dakle, kako pripremiti i prijaviti poljoprivredne i turističke projekte te za njih povući sredstva iz Europske unije, pokušat će na Radnom susretu LAG-ova upriličenom u Top Termama Topusko saznati lokalne akcijske grupe iz Hrvatske od svojih kolega iz zemlje, ali i iz Slovenije, Finske i Belgije.

Jedan od najprepoznatljivijih LAG – ova u Hrvatskoj je LAG Petrova gora koji obuhvaća Općine Barilović, Vojnić, Gvozd, Topusko i Krnjak. Voditeljica Ureda LAG-a Ljubica Šolić otkrila nam je da od ovog trodnevnog radnog susreta sa drugim kolegama očekuje razmjenu iskustava, ali i stvaranje temelja za umrežavanje LAG-ova. Inače, spoj poljoprivrede i turizma te njihov razvoj na ruralnom prostoru su glavne smjernice djelovanja LAG- a Petrova gora i u navedenom nastoje kroz pripremu i realizaciju projekata pomoći lokalnom stanovništvu, rekao nam je predsjednik LAG-a Petrova gora Dražen Peraković.

Općina Topusko je jedna mala općina sa svega 3000 stanovnika, ali je bogata resursima i upravo kroz brojne projekte nastoje te resurse iskoristiti kako bi poboljšali život lokalnog stanovništva, kaže načelnik Općine Vlado Muža koji je prvog dana radnog susreta LAG-ova, kao domaćin, pozdravio sve okupljene.  Za razvoj poljoprivrede i turizma opredijelili su se i u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekla nam je dožupanica Anita Sinjeri – Ibrišević i naglasila kako će Županija i dalje financijski potpomagati rad triju LAG-ova koliko ih je na području Županije.

A jedan od prvih osnovanih LAG-ova na području Hrvatske je LAG Laura koji obuhvaća gradove Biograd Na Moru i Benkovac te okolne općine, a voditelj ovog LAG-a Ivan Čupić u Topusko je došao svojim kolegama prenijeti neka od njihovih iskustava.

Što su nam još naši sugovornici otkrili u Topuskom, saznajte u video prilogu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime