Poruka iz Zagreba “ZAPAMTITE VUKOVAR”

626

Klub veterana 148. Brigade HV-a organizirao je 17. studenoga, u partnerstvu sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i u suradnji s braniteljskim udrugama, srednjim i osnovnim školama, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu.

“I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar”, naziv je tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koje je i ove godine održano u Zagrebu, na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, gdje su zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine. Program, u kojem su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i policije te učenici zagrebačkih škola, organizirao je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Dragovoljac Domovinskog rata Boris Vukadinović je, u ime Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, podsjetio na dane obrane od velikosrpske agresije, na Vukovar i Škabrnju, poručivši kako s ponosom i zahvalom svjedočimo istinu o besprimjernoj hrabrosti običnih ljudi, koji su slabo naoružani i opremljeni, stali pred višestruko brojnijeg i nadmoćnijeg agresora braneći svoje domove, obitelji i hrvatski Vukovar. Podsjetio je i da su agresorske snage na svom vrhuncu Vukovar napadale s 36.000 pripadnika, a branilo ga je manje od 1800 branitelja. “Stati ispred dvadesetak puta brojnijeg neprijatelja, daleko opremljenijeg i naoružanijeg, mogu samo oni vitezovi čija je hrabrost nemjerljiva i koji ljubav za domovinu i rodnu grudu nose u srcu”, istaknuo je Vukadinović te dodao da nam Vukovar i danas šalje poruku.

„Da samo u zajedništvu možemo ostvariti sve. Kako smo zajedno bili početkom rata tako to moramo i nastavit. Zajedništvo, naša volja, upornosti i vjera u dragog Boga spasila je Hrvatsku. Hrvatski Vukovar bio je bedem, ali i svi ostali dijelovi Hrvatske, od Gospića, Zadra, Škabrnje, do Slavonije, Dalmacije, Dubrovnika, svi su dali svoje, sve je to Hrvatska i to moramo čuvati. Naravno nismo nikad zaboraviti ni na Hrvate u Bosni i Hercegovini i oni su dali svoj obol i obranili hrvatske teritorije“, rekao je Vukadinović.

Učenici zagrebačkih škola zapalili su svijeće, kojima je ispisano ime grada Vukovara, a svijeće su zapalili i izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnik Tomislav Sokol, predsjednika Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja državna tajnica Nevenka Benić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Molitvu je predvodio izaslanik Vojnog ordinarijata vojni kapelan pater Zdravko Barić. U znak sjećanja na 200 ubijenih i ekshumiranih  žrtava iz masovne grobnice na Ovčari u zrak je pušteno 200 bijelih balona, a duž Ulice grada Vukovara građani su zapalili lampione odajući počast gradu heroju i njegovim žrtvama.

(Hina)

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here