VIDEO Vinogradari s Banovine obilježili blagdan svog zaštitinika sv. Vinka

Vinogradari i vinari s Banovine obilježili blagdan svog zaštitinika sv. Vinka

699

Glinska udruga vinogradara, vinara i voćara Vinska mušica proslavila je u nedjelju 26. siječnja 2020. godine blagdan svoga zaštitnika sv. Vinka u Slatini Pokupskoj.

Svakom pravom vinogradaru običaj nalaže da na Vincekovo pohodi svoj vinograd i oreže prvi trs.

Domaćin ovogodišnjeg prvog ‘zapovjedanog’ vinogradarskog blagdana kroz godinu bila je obitelj Cerjak, Branko i Nena te njihove kćeri, zetovi i unučad.

– Mi slavimo sveca, svetoga Vinka, mučenika, đakona koji je umro 304. godine poslije Krista, a kojemu su se zavjetovali vinogradari, staklari i mornari i uzeli ga za svog zaštitnika. On se slavi 22. siječnja i njegovim danom od počinje kalendarska godina radova u vinogradu. U vinogradu se obavljaju prvi radovi, rezidbe kako bi oslobodili trs stare loze, rozgve i omogućili mladim pupovima da donesu novi rod za narednu godinu, to jest za ovu tekuću godinu. Blagoslov vinograda počinje sa svećenikom, a domaćin, to sam ja, darujem ga kobasicama i špekom, to su najvredniji proizvodi naše zime. Kako ja njega darujem očekujem od njega da On daruje mene u ovoj godini sa svojim rodom i normalno da taj rod pretvorimo u dobru kapljicu koju evo ovdje blagujemo uz obilje kolača koje su pripremile vrijedne žene, dragi gosti i prijatelji koji su se okupili. Oni su donijeli i kobasice koje pečemo na štapovima, spremili smo kuhano vino koje dijelimo prijateljima i gostima uz ostale delicije, a na samom ulazu dijelili smo aperitive od loze domaće vinove rakije, poručio je Cerjak.

Udruga Vinska mušica okuplja brojne vinogradare i vinare, a posebno ponosan na očuvanje tradicije svoga kraja i u ovoj prigodi Vincekova je Vlado Crnković predsjednik udruge vinogradara, vinara i voćara iz Gline:

– Obred Vincekova je početak radova u svakom vinogradu. To je jedno okupljanje gdje se razmijenjuju iskustva i sve o budućem radu u tijeku godine. Samo Vincekovo je svakako jedna od glavnih tema naše udruge vinara, vinogradara i voćara grada Gline. Imao sam tu čast da postanem i predsjednik te udruge nakon što je 23 godine predsjednik bio gospodin Marko Seremić. Osnovne zadaće naše Udruge su obilježavanje Vincekova i Martinja, održavanje seminara te edukacija naših vinara i voćara. Također, napominjem kako treba iskoristiti, odnosno aplicirati na sredstva koja osiguravaju država ili EU fondovi.

Obilježavanju Vincekova nazočio je i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je pozdravljajući okupljene vinogradare naglasio kako će grad i dalje podupirati rad ove Udruge koja njeguje običaje te im poželio puno uspjeha u daljnjem radu i dobru berbu i u ovoj godini.

Da će ove godine biti dobre kapljice, koju će rado podijeliti s prijateljima i znancima, nadaju se i vinogradari i vinari s glinskog područja. Kako i doliči, svetkovinu sv. Vinka prati dobra kapljica te jelo pripremljeno na otvorenoj vatri uz vinograd, a upravo su tako i ovi vinari u dobrom društvu obitelji i prijatelja ispratili blagdan svog zaštitnika sv. Vinka.

Dodajmo kako je vinograde blagoslovio velečasni Vedran Pejak-Pašić, upravitelj Župe Bučica.

 

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Gorjelo skladište drvoprerađivačke industrije u Glini

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here