Kako bi privukli što više posjetitelja u svoj vrbovečki kraj, Vrbovčani su davne 1981. godine po prvi puta organizirali kulinarsko-turističku manifestaciju ‘Kaj su jeli naši stari’. Tradicija se održala do danas pa je tako proteklog vikenda manifestacija održana po 36. put.
Manifestacija je okupila 15 udruga žena, koje su pripremale stara jela, prilagođena današnjem vremenu. Okupila je, kroz tri dana, i oko 2500 izvođača, koji su sudjelovali u čak 107 različitih programa, o čemu nam je više rekla direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Ana Bakar…
Svečanosti otvorenja manifestacije ispred Županije su prisustvovali župan Stjepan Kožić, njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević te predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković.
Župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića jako je obradovala atmosfera starih vremena te se nada kako će se ova tradicija, ovi običaji, ovo narodno blago i dalje prenositi s koljena na koljeno…
Uvodno je prisutne pozdravio i gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović koji se iznimno ponosi što je Vrbovec grad Petra Zrinskog, Marije Jurić Zagorke, PIK-a i manifestacije „Kaj su jeli naši stari“…
Nakon svečanog otvorenja manifestacije, prošetali smo mirisnim štandovima koji su mnoge vraćali u vrijeme kada se težački ručak pripremao uz pucketanje drva u peći nakon radova u polju.
Kako bismo se prisjetili što su to naši stari jeli za doručak, posjetili smo štand Izvornog folklornog društva Brčevec i razgovarali sa Brankom Ščukanec…
Česta delikatesa starog vremena bili su i štrukli, a kako su se oni pripremali pojasnila nam je Gordana Rajter iz Izvornog folklornog društva “Ogranak seljačke sloge” Gradečki Pavlovec…
Gordana nam je otkrila i za koje prilike su se pripremale gibanice…
Šetajući štandovima naišli smo i na omiljenu delikatesu, šarana na rašljama, kojeg su pripremali članovi Športsko ribolovnog društva ‘Vukšinac’, a o samom procesu pripreme rekao nam je Tomislav Truščec…
Među brojnim udrugama, našlo se i Makedonsko Kulturno Društvo „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, čija nam je članica Jagoda Cvetičanin ispričala više o povijesti same udruge koja danas broji stotinjak članova…
Makedonske specijalitete ponosno nam je predstavila Marija Činčurak…
Gospođa Marija dala nam je i recept za ajvar koji je tradicionalno jelo makedonske kuhinje…
Ajvar se kuhao i na štandu Udruge žena Pirakovec, a savjet kako ga pripremiti dala nam je Blankica Besek…
Nakon tradicionalnih jela i priloga došli smo i do slastica, pa nam je tako Maja Volarić iz Udruge žena Općine Dubrava ispričala kako se pripremao džem, omiljena slastica iz djetinjstva naših starih…
A jedino što nam još uz tradicionalna jela, priloge i slastice nedostaje je domaći kruh, a kako ga napraviti, mladim je domaćicama otkrila Zdravka Crnogaj, također iz Udruge žena Općine Dubrava…
Osim što su se bavile kuhanjem i pripremom zimnice i slastica, žene su se tijekom toplijeg djela godine bavile poljoprivredom, a za vrijeme zimskih dana posvetile bi se heklanju. Tu tradiciju održavaju i žene iz Udruge Luka koje su nam pokazale neke od svojih radova….
Uz delicije čiji su recepti stari i 200 godina, tradicionalne ručne radove, nastupe brojnih KUD-ova, degustacije, posjetioci su mogli uživati i u izložbama i radionicama za djecu i odrasle koje su, barem nakratko, vraćale u prošlost.
[srizonfbalbum id=543]