Za petrinjske žrtve zapaljeno 598 lampiona i 28 baklji

U sklopu petrinjskih Dana sjećanja održan program pod nazivom „Svjetlo za 598 duša“

937

U Petrinji je zapaljeno 598 lampiona i 28 baklji, u znak sjećanja na petrinjske žrtve u Domovinskom ratu.

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, u Gradskom parku je u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije održan program pod nazivom „Svjetlo za 598 duša“. U manifestaciju su se uključili zajedno s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije Božena Mikulić:

VEZANE VIJESTI
PETRINJA: Otvoren Kabinet za logopedsku podršku

„Cilj našeg programa je zapaliti 598 lampiona za sve naše poginule s našeg područja, 598 svijeća za 598 izgubljenih života, da se prisjetimo njihovog doprinosa za našu slobodu, za našu Petrinju jer oni ne smiju biti zaboravljeni, što je nažalost u zadnje vrijeme često da se branitelji i civili koji su poginuli u Domovinskom ratu zaboravljaju. Mi  se na ovaj način želimo prisjetiti i odati veliku počast svima koji su dali svoje živote za našu slobodnu domovinu Hrvatsku.“
Među ostalima, njihom program podržao je i Moto-klub Petrinja, a pomogli su i članovi Bad blue boysa, ogranak Petrinja. Zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje Viktorija Kaleb podsjetila je kako je Petrinja bila najveće stratište u Sisačko-moslavačkoj županiji: „Mladi, djeca poginulih hrvatskih branitelja svake godine se na jedan vrlo dostojanstven i lijep način se sjete. Teško je reći nešto novo, a da to zvuči zahvalnost, da je nešto lijepo i da može odraziti jačinu žrtve koju su oni dali. Sve što kažemo to su nekako floskule koje svi ponavljaju, nema veće žrtve nego dati svoj život, ali to je nažalost tako, osim te ljudske riječi hvala mi nemamo veću i jaču riječ koja bi izrazila tu zahvalnost.“
Razmišljajući o njima, pali su i postali simboli, a simbol je bitan, postali su spomenici na događanja, na povijest, a spomenik upozorava, rekla je Kaleb.

VEZANE VIJESTI
Besplatne pizze podijeljene na Banovini

Osim 598 upaljenih lampiona, sudionici programa zapalili su i 28 baklji, u znak 28. obljetnice tih krvavih dana za našu Domovinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here