Zašto je važno masirati stopala?

6017

Masaža je terapija koja uključuje pritisak na određena područja tijela. Istraživanja su pokazala kako je masaža idealna za poboljšanje cirkulacije, opuštanje i smanjenje razine stresa. Masaža stopala se naziva refleksologija, a zdravlje poboljšava na niz različitih načina.

Na stopalima se, naime, nalaze završeci živaca koji su povezani s različitim organima u tijelu. Upravo zbog toga se masaža stopala preporuča svim osobama koje pate od nekih stanja i poremećaja.

mmmm

Saznajte koji su pozitivni učinci jednostavne masaže stopala, posebno one prije spavanja:

1. Jačanje imuniteta

Stimulacija refleksa u stopalima kroz masažu izvodi se u svrhu opuštanja i liječenja. Opuštanje tijela masažom stopala može spriječiti štetne učinke stresa koji uzima svoj danak tijelu. Redovna masaža stopala može zaštititi od mnogih bolesti koje su povezane sa stresom.

2. Energija i pomlađivanje

Masaža stopala je okrepljujuća zbog toga što je izvor energije za onoga čija se stopala masiraju. Kad se stopala trljaju i gnječe, svi elementi masaže stopala su prisutni kako bi privukli energiju u tijelo. Prema teorijama refleksologa, masaža stopala oslobađa blokade koje mogu zadržavati energiju koja treba teći slobodno kroz tijelo.

3. Poboljšana cirkulacija i čišćenje

Krv koja cirkulira kroz tijelo odgovorna je za transport kisika i prehrana je za stanice tijela. Također čisti otpad i toksine iz tijela. Budući protok krvi postaje ograničen kada je stres prisutan, masaža stopala može biti korisna jer smanjuje stres i omogućava cirkulaciji da se odvija neometano.

4. Ravnoteža i sklad

Homeostaza je kada svi tjelesni sustavi rade u harmoniji jedni s drugima da bi ostali u stanju ravnoteže. Masaža stopala može potaknuti homeostazu, što omogućava dobro zdravlje.

5. Tjelesno blaženstvo

Kada masirate partnera, masaža stopala može stvoriti ambijent za romantičnu večer. Trljanje stopala je senzualno, opuštajuće, nježno i i izražava ljubav, i to je prekrasan način da pokažete vašem partneru da vam je stalo do njega.

6. Mir i opuštanje

Masaža stopala može ublažiti tjeskobu i donijeti duboko stanje opuštenosti. Jedna važna točka koja se nalazi na obje noge je solarni pleksus refleks. Solarni pleksus je vrsta malog skladišta u kojem je pohranjen sav stres. Kada je pritisnuta točka solarnog pleksusa, stres je otpušten i tijelo se obnavlja.

Trajanje masaže: 10-15 minuta

Umjereno zagrijte ulje. Po ayur vedi, za ovo je posebno dobro sezamovo ulje. Nanesite ga na dlanove i zatim lagano, kružnim pokretima, utrljajte ulje na područje stopala. Kružnim pokretima masirajte cijela stopala, područje tabana, svaki prst zasebno a zatim krenite pokretima na gornje dijelove stopala, povlačeći obje ruke paraleno sve do potkoljenice. Ponavljajte pokrete i dodavajte ulje uvijek kada osjetite da je ono potrebno.

Dajte si vremena za uživanje i otvorite se ugodi i miru. Ukoliko osjetite potrebu, zatvorite oči i povežite se s cijelim tijelom i svim senzacijama. Ne odupirite se ostvarenoj ugodi.

Namiješite se i pošaljite zahvalnost i ljubav svakoj stanici svoga tijela.

 

Izvor: atma.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here